Digitalizace medicíny má řadu výhod

Prof. MUDr. Miloš Táborský, přednosta 1. interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a první místopředseda České kardiologické společnosti:

Jedna z mála pozitivních věcí na epidemii Covid‑19, pokud to tak vůbec můžeme říci, je právě akcentace a akcelerace digitalizace společnosti a zvláště medicíny. Jsem velmi rád, že to mimo jiné znamená výrazný nástup telemedicínských aplikací. V posledních týdnech se ukazuje, že v České republice existuje celá řada silných subjektů, které mají řešení, která odpovídají na současné problémy spojené s epidemií. Velká část z nich je zaměřena na omezení nutnosti návštěvy nemocného v ambulanci bez snížení kvality péče. Na naší klinice jsme vyvinuli aplikaci, která nám umožňuje vzdáleně, a přitom sofistikovaně, sledovat pacienty, kteří by se jinak museli fyzicky dostavit do zdravotnického zařízení. Lékař, který užívá tuto aplikaci, pacienta na displeji vidí a hovoří s ním. Pacient může ukázat, co klinika zajímá, například míru otoku dolních končetin nebo náplň krčních žil při srdečním selhání. Lékař má možnost rovnou on-line zapisovat do dokumentace a sledovat stávající medikaci, podívat na poslední laboratorní výsledky pacienta nebo výsledky pomocných zobrazovacích vyšetření. Teď v době epidemie je tato aplikace bezpochyby užitečná. Podle mého názoru však patří mezi technologie, které určitě přežijí i do budoucna. Jsem velmi rád, že jsme mohli zahájit za Českou kardiologickou společnost a její platformu pro e‑health dialog s plátci zdravotní péče. Podmínkou posunu není jen entuziastické hledání nových cest, ale také reálná úhrada pro lékaře, kteří s ohledem na bezpečnost pacientů tyto nadstandardní služby uvádějí v život.

Celý rozhovor najdete na https://www.kardio-cz.cz/2020-04-19-video-rozhovory-k-tematu-covid-19/.

Komentáře

  1. Tak si ale říkám, co hackeři, kteří napadají nemocnice... Nebo až bude nedejbože blackout? Papírová dokumentace má stále svůj význam...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat