Jak správně odstranit klíště

Po výletu do přírody, a pokud jste prolézali lesy a brouzdali loukami obzvlášť, se svlékněte a prohlédněte se i zezadu. Pro mnohé z nás to po koronalenosti nebude optimistický pohled, ale mohli byste na sobě načapat klíště.

Pokud ho objevíte někde vzadu, sami to nezvládnete. Bude-li v přístupném místě, nebývá problém se ho zbavit. V lékárně se dají koupit speciální háčky anebo soubor přípravků proti klíšťatům, ale obvykle nebýváme předem připraveni. Jak se ho zbavit domácími prostředky?

Neduste ho

Ještě nedávno jsme ho matlali máslem nebo olejem a čekali, až se trošku přidusí. Nedělejme to. Prý by přitom mohlo vypustit obsah svých střev a tím nás nakazit. Tak buď trošku dezinfekce, kterou máme teď všichni doma, anebo na něj jdeme rovnou speciálními kleštičkami. Pokud ani ty doma nemáme, vezmeme pinzetu, ideálně nepříliš ostrou, abychom je nepřecvakli.

Snažíme se ho nabrat co nejblíž kůži a pomalu, trpělivě a opatrně vytahovat. Trošku ho jakoby vykýváme, krouživé pohyby se nedoporučují.

Když se nám to podaří, ranku vydezinfikujeme a pár dnů se pozorujeme, zda se kolem tohoto místa skvrna typická pro onemocnění lymskou boreliózou.

Zničte ho, ale správně

Klíště se nemá v žádném případě rozmáčknout. Případná infekce by se z trávicích cest a slinných žláz rozšířila. Nejlépe je klíště znovu vydezinfikovat kapkou dezinfekčního prostředku a spláchnout ho do záchodu. V přírodě jej můžete hodit do řeky nebo i zahrabat do půdy.

Proti klíšťové encefalitidě očkování bohužel neexistuje, ale proti borelióze ano. Vyplatí se to.

Komentáře