Máme tady dilema

Vitamin D je hodně důležitý pro naše zdraví a imunitu. Nejvíc ho získáme přirozenou cestou díky pobytu na slunci. Ale zároveň víme, že opalování škodí, protože je nebezpečné například pro vznik melanomu. 


Většina populace, až tři čtvrtiny z nás, trpí nedostatkem tohoto vitaminu, protože jíme málo ryb a chráníme se opalovacími přípravky. To druhé je samozřejmě správně, ale vitamin D ze slunce se díky jim málo vstřebává. Uvádí se, že na slunci bychom měli pobývat aspoň dvakrát týdně 20 minut. A navíc - s postupujícím věkem se vitamin D stále hůř vstřebává.
Když nemáme z různých důvodů dost tohoto vitaminu, měli bychom se víc soustředit na správné stravování, to znamená na mořské ryby, jako je losos, tresčí játra anebo sardinky. Pomazánku ze sardinek s cibulí, nastrouhaným sýrem a citronovou šťávou znáte. I mléčné výroby, nejlépe kysané, jsou významným zdrojem vitaminu D.


A pokud byste si chtěli posílit imunitu a celkové zdraví ještě víc, můžete se rozhodnout pro doplněk stravy z lékárny. Jedním z nich je třeba rybí olej z Norska s citronovou příchutí. Chutná líp než kdysi povinná lžička rybího tuku, kterou pamatujeme my, dříve narození.

Foto: pixabay a archiv

Komentáře