Pacientům s alopecií pomáhají malé molekuly


Dnešní móda přeje holohlavým; ale představte si, že byste neměli řasy, obočí… A ženy by neměly vlasy… Taková nemoc existuje, je to tzv. alopecia areata. 

Postihnout může kohokoli, nevyhýbá se ani malým dětem. Nemocných navíc stále přibývá. Naději na vyléčení přináší nová moderní cílená léčba.

Pozor i na štítnou žlázu

„Jedná se o autoimunně podmíněné onemonění, kdy bílé krvinky likvidují růstovou zónu vlasů. Nemoc může být provázána s dalšími autoimunitními chorobami, jako je například onemocnění štítné žlázy,“ vysvětluje prof. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Nemoc, většinou postihuje muže, se zpočátku projevuje vypadáváním vlasů na hlavě nebo ztrátou vousů. Holá místa mají obvykle tvar menších kruhů a mohou se dále rozšiřovat. Někteří pacienti tak postupně přijdou o veškeré ochlupení.

Nové léčebné metody

„Můžeme nabídnout cílenou léčbu malými molekulami. Umějí tlumit zánět a reakci způsobující ztrátu vlasů a chlupů. Na rozdíl od jiných metod ale působí jen tam, kde má, a netlumí celkovou aktivitu imunitního systému,“ říká k tomu prof. Arenberger.
Foto: pixabay

Centrum Zdravý vlas

Na léčbu nemoci alopecie areata moderními léky a postupy se zaměřují také lékaři v Centru Zdravý vlas na Dermatovenerologické klinice FN Královské Vinohrady. Velká část pacientů – ztráta vlasů se nevyhýbá ani ženám – často vůbec netuší o nových možnostech léčení. Můžete se tam objednat na konzultaci, lékaři vám doporučí nejvhodnější léčbu.


Tělo bez jediného vlásku nebo chloupku prý měla egyptská královna Nefertiti, ale ona se zbavovala veškerého ochlupení dobrovolně.

Vtipná písnička o tématu

Komentáře