Vajíčka můžeme


Před vejci nás ještě nedávno odborníci varovali a doporučovali maximálně jedno týdně, a ještě přísnější byli u těch, kdo měli vysokou hladinu cholesterolu.


Dnes už víme, že vajíčka naopak prospívají prakticky každému z nás. Někdo je má rád k snídani, někdo k večeři nebo ke svačině. Protože chceme nastartovat naši soběstačnost, kupujeme česká vajíčka. A můžeme zkusit


Plněné housky


Budou připravené během půlhodinky. Na 4 plněné housky potřebujeme 4 vejce, asi 2 lžíce smetany ke šlehání (33 %), 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, nejlépe Grand Moravia, a stejné množství kvalitní slaniny. A ještě kousek másla, trochu soli, pepře a posekanou petrželku a pažitku. Čím víc, tím lépe.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů, a zatímco se bude nahřívat, houskám opatrně odkrojíme vršky. Vnitřek spodní části vydlabeme, umístíme na pečicí papír na plech. Do každé nasypeme sýr, rozklepneme vajíčko, posypeme nakrájenou slaninou, osolíme, opepříme a poklademe vločkami másla. Dáme zapéci asi na 15 minut, potom přiklopíme pokličkami – odkrojenými vršky a ještě chvíli zapékáme. Nakonec posypeme čerstvými bylinkami.

Foto: www.akademiekvality.cz





Komentáře