Vezměte si na Klepec roušku a zázvorový čaj

Roušky s kytičkou


Roušky tu s námi ještě nějakou chvíli budou. A bude užitečné –tak to tvrdí odborníci, podle mého názoru rozumní – nosit je v uzavřených prostorách, jako jsou třeba prostředky hromadné dopravy, nákupní centra, místa s velkým počtem osob apod., a také v období zvýšeného nebezpečí virových a bakteriálních infekcí. A rozhodně tehdy, když máme rýmu, kašel a nemůžeme se z vážných důvodů vyhnout pobytu a pohybu mezi lidmi. Zvykněme si na ně.

A objevila se novinka – ozdobit si ji kytičkou. Označuje ty z nás, kteří smrkají a kašlou nikoliv z důvodů infekce, ale kvůli alergii. Ta pylová trvá od března do podzimu.

Pokud si chcete udělat roušku a nevíte, jak na to, podívejte se na:

Tip na výlet: Přírodní památka Klepec


Je to vršek (385 m. n. m.) poblíž Přišimas a Limuz v kolínském okrese. Najdete tu veliké kameny – bizarní skalní útvary, o nichž se dříve soudilo, že mohly být vztyčeny uměle jako menhiry, ale asi to podle novějších výzkumů nebude pravda. Je na ně ovšem majestátní pohled.

Největší ze žulových kolosů je Slouha (na snímku). Měří 7 m na výšku, 8 m na délku a široký je 3 m. V roce 1920 byl přeměněn na Památník svobody a na připevněné desce jsou uvedena jména občanů Přišimas, kteří padli v 1. světové válce. Na vrcholku dalšího kamene bychom našli prohlubně označované za obětní mísy spojované s pověstmi o pohanských obřadech, ale i tady jde i tady o dílo přírody. Kromě dalších kamenných útvarů se tu cestou dolů nacházejí i dvě malá jezírka - zatopené lomy.
Je to hezká nenáročná procházka s výhledy do kolínské nížiny.

Zázvor je zázrak

V současné době se hodně staráme o imunitu. Výzkumy prokázaly, že právě zázvor má antibakteriální a antivirové účinky. Obsahuje spoustu vitaminů a antioxidantů, takže výrazně posiluje obranyschopnost. Pomáhá i při nevolnostech různého druhu, při závratích častých u starší populace a dobře působí na zanícené klouby. Podporuje správné fungování metabolických procesů v těle a lepší spalování tuků.

Zázvorovo-brusinkový životabudič

Ze 2 sáčků a asi ¾ litru vody připravíme černý čaj. V nádobě na čaj jsme si předem nachystali oloupaný a na slabé plátky pokrájený zázvor. Přidáme pomerančovou šťávu, nejlépe čerstvě vymačkanou, a plátek citronu. A nakonec ještě pár lžiček brusinkového kompotu. Cukr přidat můžeme, ale ani nemusíme.

Když na nás „něco leze“ – nachlazení, angína, urologické problémy, anebo jen tak na zahřátí.












Komentáře