Byli jste tu naposledy se školou?


Kam se vydáme? No přece „na nějaký ten Karlštejn nebo Křivoklát“! Vzpomeňte na Janu Hlaváčovou, která na první z nich dovede poněkud vyšinutého doktora v podání Miroslava Horníčka ve filmu Kam čert nemůže…



Něco málo z dějepisu: Karlštejn vybudoval Karel IV. v letech 1347 až 1357. Nejdřív to byla nevelká stavba s jednou věží, později byl objekt zvětšován, protože tu král chtěl uložit korunovační klenoty a svaté ostatky. Slavnostního zahájení stavby 10. června 1348 se kromě něj účastnil i první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Vnitřní výzdoba hradu byla dokončena v roce 1365 a na počátku 15. století sem byly dovezeny české korunovační klenoty.
Pokud jste na Karlštejně byli naposledy na školním výletu, jistě si jej rádi prohlédnete znovu. Můžete ale také vystoupat jen k němu a cestou se „kochat panoramatem“ a libovat si, jak ten Karel dokázal vybrat skvělé místo pro náš snad nejslavnější a nejznámější hrad. Máte-li v úmyslu protáhnout si tělo a moc se neloudat, velmi dobře vám poslouží hole na nordic walking, protože stoupání je poměrně strmé. 

Pokud se na hrad vydáte v nejbližší době, budou stále ještě platit přísnější opatření z důvodu koronakrize, podívejte se na: https://www.hrad-karlstejn.cz/cs/Mimoradna-opatreni-proti-COVID-19


Když půjdete dále, od hradu dále

Nahoře se vydýcháte a můžete pokračovat dál, třeba k Dubu sedmi bratří. Je to jeden z nejstarších stromů v širém dalekém okolí, jeho věk se odhaduje na asi 350 let. Pod ním se prý dělilo o kořist sedm bratrů-loupežníků.
Asi 4 kilometry od Karlštejna je vesnička Mořina, a za ní směrem na Bubovice už je kousek k lomům Velká a Malá Amerika. Z Karlštejna k nim můžete jít po červené značce, nejdřív k Dubu sedmi bratří a potom po žluté značce k Malé Americe.

Komentáře