Oko je v podstatě fotoaparát

Ale někdy jako by přestávalo dobře fungovat. Vidění je zamlžené, barvy málo intenzivní, hůř vidíme za šera, v zorném poli se objevila zašedlá nebo tmavá místa.


VPMD neboli věkově podmíněnou makulární degenerací - onemocněním centrální části sítnice, vnitřní nervové vrstvy oka - se jen u nás potýká asi 350 tisíc lidí, především vyššího věku. Ve světě je jich skoro 200 milionů.
"Zatím neumíme VPMD zcela vyléčit, ale dokážeme zastavit nepříznivý vývoj nemoci a potlačit tak hrozící ztrátu zraku. Při tzv. suché formě onemocnění se nepodávají žádné speciální léky, ale pacient dostane doporučení směřující ke správnému způsobu stravování a informaci o některých účinných výživových doplňcích s luteinem.
Na vlhkou formu je k dispozici injekční léčba, která potlačuje nežádoucí růst nových cév v oblasti makuly," vysvětlil nám MUDr. Pavel Němec z oční kliniky 1. LF UK a ÚVN v Praze.


Problém můžeme poznat při "rozvlněném" vidění při čtení anebo při pohledu na Amslerovu mřížku (tuto jednoduchou pomůcku má každý oční lékař a daruje vám ji); ve vzdálenosti asi 40 cm od ní si zakryjte jedno oko a zaměřte se na bod ve středu. Vidíte všechny čtverce? Všechny rohy mřížky? A nevidíte některé linie křivě?
Anebo se podívejte na www.chcividet.cz. Společnost Novartis v této kampani vyzývá aktivní spoluobčany, aby vymysleli nějakou šikovnou pomůcku nebo "vychytávku", která by usnadnila život lidem se sítnicovým postižením.
Roušky jsme se naučili šít rychle, třeba zvládneme i toto...

Komentáře