Pohyb léčí

Buďme k sobě upřímní: sedíme většinu času jako přišpendlení před počítačem nebo televizní obrazovkou? Ja prakticky jedinou aktivitou cesta od autobusové zastávky nebo z auta k domovním dveřím?

Pokud ano, fofrem s tím něco dělejme, protože pokud ne, čekají nás velmi pravděpodobně velké zdravotní potíže.

Často to jde i bez léků - přes to všechno

Téměř polovina mužů a asi třetina žen u nás mají nadváhu, vyloženě obézních je 20 procent mužů a jen o něco málo méně žen. Zvýšenou hladinu cholesterolu má každý druhý dospělý, vyšší krevní tlak asi čtvrtina z nás - a protože TO nebolí, je utajených hypertoniků určitě mnohem víc.

Pokud máte tlak vyšší než 140/80, už se na nás lékaři budou zlobit. Určitě nám nejdřív doporučí zdravější životní styl - pravidla už známe všichni, alespoň teoreticky, že?

Zamyslíme se?

!!! Lidé s hladinou cholesterolu nad 6,2 mmol/l žijí s dvojnásobným rizikem srdeční příhody!!! Výskyt srdečních chorob se u lidí s vysokým tlakem ztrojnásobuje!!! Srdci a cévám škodí i 1 cigareta denně

Trápení v posilovně není nutné

Pohyb je to nejlepší, co můžete pro své zdraví udělat. Platí to pro prevenci srdečních a cévních onemocnění (infarktu a cévní mozkové příhody), pro prevenci obezity, cukrovky, osteoporózy a dalších chorob. Zdravý pohyb, a tím se myslí i chůze, reguluje krevní tlak, snižuje hladinu špatného cholesterolu, ozdravuje imunitní systém, eliminuje stres a dokonce snižuje i hladinu krevního cukru.












Komentáře