Úžasné velryby, alej roku a strašidelné housenice

Po dlouhé době několik dní prší. I když litujeme ty, kterým voda zaplavila domovy, vody je stále málo a příroda ji potřebuje. 


Podívejte se na několik zajímavostí. Můžete se zúčastnit fotosoutěže o nejkrásnější alej roku, anebo si přečtěte o velrybách a o housenici. Možná se budete divit...


Velryby svým pohybem - dýcháním, potravou a migrací - výrazně zvyšují produkci fytoplanktonu, který hraje obrovskou roli při regulaci našich atmosférických podmínek, přispívá k nejméně polovině veškerého kyslíku na zemi a zachycuje přibližně 37 miliard tun (40 procent) veškerého vyprodukovaného uhlíku. Velryba žije asi 60 let. Zvýšení produkce fytoplanktonu jen o 1 procento znamená ve výsledku ekvivalent "práce" dvou miliard dospělých stromů.
(voda235.webnode.cz/valryby/)


Aleje patří ke zdravé a dobře fungující krajině. Máte u vás, anebo jste viděli někde po cestách Českem, krásné stromořadí? Do konce října je můžete vyfotit a s krátkým popisem poslat na www.alejroku.cz. Možná právě vy rozhodnete o vítězství v jubilejním 10. ročníku soutěže Alej roku, kterou pořádá spolek Arnika. Výsledky budou zveřejněny v lednu příštího roku, absolutní vítěz se může těšit na let balonem nebo digitální zrcadlovku Canon.
(enviweb.cz)


Parazitická houba housenice čínská nahrazuje tkáň svého hostitele svou vlastní - a vznikají prapodivná monstra. Přes zimu existuje jako podhoubí, s teplejším počasím vyleze na povrch v podobě houby a když se potřebuje šířit, její spory se usazují na housenkách, pavoucích a dalším hmyzu. Zasažený organismus umírá a housenice jeho tělo proměňuje v podivné vyrůstajíci útvary. Dokonce se tvrdí, že nakažený tvor mění své chování a cestuje do míst, která mají pro růst této prazvláštní houby optimální podmínky. Brrr! Ovšem i tato houba je prý léčivá, znají ji především v Číně.
To možná nevíme, ale určitě víme, čím se inspiroval Miloš Urban v knize Boletus arcanus. Přečtěte si ji.
(national-gepgrafic.cz)

Foto: pixabay a wiki

Komentáře