Nemyslíme na to, prostě nádech, výdech...

Název tohoto blogu sice je svým způsobem symbolem určitého období, kdy se nám některým dech trochu krátí. Ale je to možná i proto, že neumíme správně dýchat.


Časopis Respekt toto téma připomněl v letním dvojčísle. Prý uděláme během průměrné délky života asi 690 milionů nádechů a výdechů; je to velké číslo, ale tipla bych si, že je to víc. Pravděpodobně patřím mezi ty z nás, kteří dýchají rychle, nervózně - zkrátka špatně.

Respekt cituje amerického novináře Jamese Nestora, který spolu s odborníky tvrdí, že dýchání je chybějící pilíř našeho zdraví. On sám měl řadu zdravotních potíží a díky tomu, že se - i s pomocí dechové jógy - naučil správně dýchat, obtíže zmizely. 
Zjistil, že asi 90 procent populace dýchá nesprávně a že si tím způsobuje nebo zhoršuje mnoho chronických onemocnění.
James Nestor ve své knize mj. doporučuje dobře žvýkat (i to souvisí s velikostí obličejových dutin a správným dýcháním), maximálně dýchat nosem a zpomalit běžný dechový cyklus. Mimochodem - připomíná Respekt - většina starých modliteb a manter od hinduistického Óm mani padme húm až po Ave Maria uvádí své recitátory do právě tohoto ideálního rytmu.

Správné dýchání je užitečné uměni, které nás stojí jen čas, který věnujeme nácviku. Příště vybereme něco praktického z publikace Jean Hallové - Dýchání, s podtitulem Jednoduché dechové techniky pro klidnější a šťastnější život.

Komentáře