Tip na výlet: Žďárské vrchy

Kraj kolem Milov, Blatin a Samotína má pro mnohé z nás neopakovatelné kouzlo. Když se sem na pár dnů vydáte, budete okouzleni a nadšeni. 



Mám moc ráda - a čas od času se tu musím projít - les od Milov na Samotín. Bývala tu hospůdka, kde se sedělo přímo ve světnici. Byla tu postel s pruhovanými peřinami a spoustou obrazů, které maloval pan hospodský Emil. Ani hospoda, ani on už tady nejsou, ale jeho vynález - Samotínský vánek, tu poblíž můžete ochutnat. 


Ze Samotína pohodlně dojdete na Blatiny. Vlevo můžete vyšplhat na Dráteničky, anebo pokračovat dolů až do kavárny a pražírny Hofr na kávu a něco dobrého k ní, a pak zase k Milovskému rybníku. Je to krásná procházka stále ještě nádherným a čistým krajem.



Pokud chcete zdolávat vrcholy, i ty tu najdete. Směrovky vás zavedou na Devět skal (foto výše), Malínskou nebo Paseckou skálu.


A kdyby pršelo, zajeďte si na gotický hrad Pernštejn, na Santiniho Zelenou horu nebo zámek ve Žďáru nad Sázavou, anebo do Nového města do sportovního areálu. Za návštěvu rozhodně stojí Horácká galerie, kde kromě výstavy děl Jana Špály najdete krásné obrazy Vysočiny.








Komentáře