Jenom bolest hlavy? Ne!

Jakmile nevíte, kdy vás přepadne další záchvat a kolik jich v měsíci ještě bude, je pracovní život složitý. Do jisté míry to můžete řešit částečným úvazkem, ale ne každý zaměstnavatel má pochopení.



O migréně jsme tu už psali. Je třeba říci, že zaměstnavatelé, společnost, často i rodina tuto nemoc nevnímá jako vážnou, podle mnohých je to "jen" bolest hlavy. Podle lékařů - neurologů je při léčení důležitá především rychlá a správná diagnóza a pečlivé užívání doporučených léků. 

Jindra Nebovidská (na snímku dole) trpí migrénou od školních  let. Mívala až 18 záchvatů měsíčně. Před třemi lety se po sérii neúspěšných léčebných pokusů dostala k nejmodernější léčbě a počet záchvatů jí klesl na jednotky měsíčně.



Zpočátku si pomáhala běžnými léky proti bolesti: 

Sypala jsem je do sebe v takovém množství, že už mi vlastně ani nepomáhaly, vzpomíná. 

Bývalému manželovi jsem už o migréně a třeba celodenním zvracení nic neříkala, ten ji naprosto neuznával. Zajímalo ho jen to, zda má po práci připravené čerstvé jídlo. Když jsem pracovala na poště, bylo to náročné. Stalo se mi dokonce, že si lidi stěžovali, že doručuju zásilky opilá.

K neurologovi přišla až tehdy, když mívala až 18 atak nemoci měsíčně, některé ji vyřadily z práce i na několik dnů. Lékaři postupně vyzkoušeli několik léků a podařilo se jim snížit počet migrén o asi pět měsíčně. Ale přibrala 20 kilo. V současnosti se léčí v jednom z center bolesti moderními preventivními léky a migrén má jen několik za měsíc.

Center pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy je v Česku třicet. 

Pacientům dokážeme snížit počet záchvatů až o 50 procent, tvrdí prim. MUDr. Jolana Marková, vedoucí lékařka jednoho z center, konkrétně v Neurologické klinice 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Podívejte se i na: www.migrena-help.cz a na www.migrena-kompas.cz👍

Ilustrační foto (kresba): pixabay

Komentáře