Kouzelná zahrada Jana Svatoše


Najdete ji, letos už desátý rok, hned za náměstím v Kostelci nad Černými lesy. Nabízí umělecké předměty z keramiky a skla, sochy, šperky, obrazy. 

Letos až do konce října tu můžete navštívit výstavu především zahradní keramiky. 


Galerie vznikla citlivou přestavbou hospodářské budovy a stodoly z 18. století, a úpravou zahrady - vlastně parku, nádherného prostoru o rozloze šest tisíc čtverečních metrů. 

Svým způsobem navazuje i na tradici keramiky, kterou byl Kostelec známý už od poloviny 19. století; starousedlíci znají jména Aloise a Ferdinanda Vondráčkových, kteří tu svého času zaměstnávali ve výrobě užitkové i umělecké keramiky až 120 osob. 


I keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy mají stále své tradiční dny - letos, pokud nám to dovolí koronavirová omezení, se tu budou konat v sobotu 3. října.


Zastavte se tu při letních a podzimních výletech, je tu i Muzeum hrnčířství a Modré dveře se stinným venkovním prostorem, skvělou kávou a různými dobrotami. Výlety se přeci musejí zakončit příjemným posezením a mlsáním. Kdo nerad sladké, může do pivovaru. Všechno je přímo na náměstí anebo blizoučko.

Komentáře