Prázdniny a léto doma? Proč ne?

Známé události přinutily většinu z nás zapomenout na výlety za hranice, ale řekla bych, že té většině z nás to vůbec nevadí. Naopak. Máme tu hezky. A tak brázdíme naši malou republiku od východu na západ, anebo naopak. Kromě okolí Žďáru nad Sázavou nabízím dva další tipy.

Olomouc 

je nádherné město. Projděte si všechna náměstí, nahlédněte do Chrámu sv. Michala s podzemním jezírkem a do Dómu sv. Václava, spočítejte kašny a připomeňte si orloj a sluneční hodiny, které si možná pamatujete ze školního výletu.

A dejte si něco dobrého, třeba v Long Story Shot. A pokud se dostanete do Olomouce do konce srpna, podívejte se do Vlastivědného muzea na "tajemnou výstavu". Najdete tu mj. dokonalé kopie křišťálové lebky, dosud nerozluštěného Voynichova rukopisu, Kopí osudu a mnoho dalšího. 

Volyně 

je prý brána Šumavy. Po prohlídce náměstí rozhodně zajděte na zdejší plovárnu. Otevřeli ji tu v roce 1941 a zachovala se dodnes; 30 dřevěných kabin, sprchy i bazén jsou původní, svěží voda z Volyňky se pravidelně obměňuje.
Pokud se vydáte po okolí, v řadě vesnic najdete, a to nejen ve známých Holašovicích, chalupy vyzdobené stylem selské baroko, které je spojené se jménem Jakuba Bursy. 
Při projížďce okolními vesnicemi se můžete zastavit v Malenovicích na hřbitově. Najdete tam hrob Jiřího Pleskota a Olgy Čuříkové, a hned za ním Zdeňka Podskalského a Jiřiny Jiráskové.
Pokud se na svých cestách dostanete do blízké Čkyně, nezapomeňte si prohlédnout krásně opravenou synagogu. Do konce prázdnin jsou tu Textilní variace Růženy Bílkové.

Komentáře