Rozmarné léto v klobouku

Dejte na hlavu

My malé, a vy velké obzvlášť - všechny si ho můžeme dovolit v létě i v zimě. Ovšem slamák v letním vedru nemá chybu a současné klima po něm přímo volá. Základní pravidla při výběru nepochybně znáte. Ale pro jistotu...


Slamák je, jak píše Fler, klasika všech klasik. Pokud máte kulatý obličej, bude vám slušet hranatější tvar, drobnější ženy by si měly vybírat slamáček spíš menší, tedy s ne příliš velkou krempou, naopak velké a korpulentnější dámy mohou mít větší a výraznější modely. I tak platí, že šířka krempy by neměla přesahovat ramena. 


Výjimkou bude velký slamák na pláž, jehož posláním je chránit ramena před spálením (pokud jeho majitelka neví, že se nemá opalovat, anebo být na přímém slunci jen minimálně).


Vyzkoušejte a uvidíte. Ideální je, pokud se nebudete při výběru dívat jen na hlavu, ale na celou postavu. Klobouk vám při pohybu nesmí padat, nesmí vám svírat spánky, ale také vám do něj nesmí hlava zahučet. (Že by od těchto případů vznikl termín hučka?)


Víte, že něco podobného dnešnímu klobouku nosilo už v Mezopotámii, v Egyptě a v Řecku před 3500 lety? Tehdy se pokrývky hlavy vytvářely z kůže, ve středověku i z plsti, ze lnu i z bavlny, šlechta nosila sametové kapuce s drahými kameny. Ještě začátkem minulého století nosily dámy kloboučky jako součást denního oblečení naprosto běžně. 

Foto: Fler (Pinteres), Fler (Rozmarné léto) a Pixabay


Komentáře