Jak si zvýšit imunitu

Ve sdělovacích prostředcích se dočteme a posloucháme - pokud jsme to už nevzdali - protichůdné názory na prevenci covid-19. Česká lékárnická komora nabízí v tomto smyslu několik doporučení směřujících ke zvýšení nespecifické imunity. 


Protože se tento typ imunity nevytvoří ihned, ale až během několika týdnů, je právě teď nejvhodnější čas. Za několik málo týdnů můžeme kašlat, smrkat a chytit nejen covid, ale i pravou chřipku. To nikdo neví a nikdo nám to nepředpoví. Takže - co můžeme pro sebe udělat:

☝Po dobu aspoň čtyř i více týdnů lékárníci doporučují vitamin D, betaglukany (poradí vám v lékárně, z přírodních zdrojů je to například hlíva ústřičná), zinek a selen.

☝Pro prevenci i pro nemocné je možné využít účinků lékořice, hořce a pelargonie (opět zkonzultujte s lékárníkem), který vám poradí i s výběrem léků proti případnému suchému kašli; velmi důležité je to v případě, že trpíte některým chronickým onemocněním (astma, alergie, diabetes atd.) a berete pravidelně léky.

☝Zbavte se všeho, co zatěžuje organismus - nedoléčených chronických zánětů (močové cesty, prostatitida, zánět zubu atp.).

☝Pokud máte kila navíc, snažte se je shodit; postupné hubnutí zlepšuje všechny metabolické parametry.

Foto: pixabay


   

Komentáře