Koronavirus víc drtí obézní

Podle výzkumů z Evropy, Asie a Ameriky se ukazuje, že obézním hrozí téměř dvakrát vyšší riziko nakažení covidem-19, a nebezpečí, že skončí v nemocnici, je výrazně větší. Tvrdí to vědci z univerzity v Severní Karolíně, kteří zkoumali vztah mezi obezitou a covidem u 400 tisíc pacientů.

Obezita je legálně uznaná nemoc. Její nebezpečí vnímáme mimo jiné hlavně v souvislosti s větším výskytem diabetu, hypertenze a zvýšené hladiny cholesterolu - a teď ještě covid. 

MUDr. Jozef Čupka, vedoucí Pracovní skupiny preventabilních onemocnění při Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP tvrdí:

"Nárůst hospitalizací na JIP je u obézních s koronavirem o 74 procent vyšší než u neobézních, a také riziko úmrtí je o téměř 50 procent vyšší. Obezita omezuje plicní ventilaci, zhoršuje imunitu a podporuje zánětlivé procesy v těle.

Už to všechno víme - zdravý životní styl a dostatek pohybu. Stačí i svižnější chůze. V současné době spousta lidí využívá možnosti, přesněji řečeno nařízení, pracovat doma, a tak často mizí i přirozený denní pohyb, třeba cesta do práce, na nádraží, na oběd. Na nákup jezdíme autem. A jsme z toho všeho vynervovaní. Optimismu nám nepřidají ani titulky v novinách nebo ve zprávách na internetu, o vyjádřeních našich politiků raději nemluvit.


Odborníci radí být co nejvíc v přírodě, vytvořit si úzkou skupinku lidí na "potkávání". Když dokážeme sami cvičit doma, jsme nejlepší. My, co to neumíme, chodíme co nejvíc ven. Příroda je stále ještě krásná a v květu...


Foto: pixabay a archiv

Komentáře