Otrávit se můžeme i jedlými houbami

Jsme národ houbařů, to se všeobecně o nás ví. Někdo dokonce rád sbírá houby, i když je nejí. Uvedené se netýká mé osoby, protože já vidím houbu jen zřídka, a to i tehdy, když ostatní už mají půl koše. Ale mám je ráda.



Nestane se mi pravděpodobně nikdy, že bych se jimi otrávila, protože téměř bezpečně poznám své dva až tři druhy. Může se přihodit, že se i znalci přiotráví - pokud se spletou. Může se to dokonce stát i v případě, že houby špatně nebo dlouho skladujeme. Takže tady je pár rad... 
Pokud se vám po pokrmu z hub udělá nedobře, a to může být po půlhodině nebo i po sedmi hodinách, bolí vás břicho, zvracíte, divně se potíte, bolí vás hlava a máte teplotu, tak to je pravděpodobně otrava.     
👉Před přivoláním záchranky a pokud je postižený při vědomí, pokuste se mu vyvolat zvracení a potom mu podejte aktivní uhlí, a to velké množství. Dospělý prý může i celé balení, které rozpustíte ve vodě. 
👉Lékař od vás bude chtít zbytek hub (pokrmu) nebo vzorek zvratků pro laboratorní vyšetření. 

To, že máme sbírat jen houby, které dobře známe, jsme přečetli stokrát. Obrázky v atlasu hub, pokud je porovnáváme se svými úlovky, nám posouzení nijak neusnadní - aspoň mně tedy ne. A tak nezbývá jít se zkušeným houbařem a věřit mu. 
Nikdy nemáme ochutnávat syrové houby před dětmi, důvod je zřejmý. Dětem houbová jídla nenuťte. Pokud uchováváte houby v igelitovém sáčku, v kufru auta, hlavně v horku anebo několik dnů v lednici, mohli byste dopadnout podobně jako při otravě. 

Důležité: Při těžších otravách, třeba muchomůrkou zelenou nebo příbuznými druhy, obvykle dojde ke zlepšení stavu, ale brzy se dostaví projevy těžkého postižení jater a může dojít k jejich selhání! 
Nonstop telefon Toxikologického infocentra pro akutní stavy: 224 919 293 a 224 915 402 

Foto: pixabay






Komentáře