Víme všechno o mouce?

Používáme ji prakticky denně, ale možná o ní moc nevíme. Nejčastěji kupujeme pšeničnou. Prostě ji koupíme ve své sámošce, doneseme domů - a možná už přemýšlíme o vánočním pečení. Tušíte, že máme desítky druhů mouky?


Průměrný český občan prý ročně zkonzumuje asi 100 kg pšeničné mouky (já tedy ani náhodou), 10 kg žitné, 2 kg vloček a další 2 kila ostatních obilovin. 

Co je z čeho

Z pšenice: hladká, polohrubá a hrubá mouka, jemná, hrubá a celozrnná krupice

Ze žita: bílá, celozrnná a chlebová mouka

Z ovsa: vločky

Z ječmene: kroupy různých velikostí

Z ječmene a ovsa: mouky a krupice

Z kukuřice: krupice, ale také bezlepkové mouky

Z pohanky: kroupy, ale také krupice a bezlepková mouka

Z prosa: jáhly

V čem se liší bio mouka?

Vyrábí se běžným způsobem, ale většinou v celozrnné variantě, nenacházejí se v ní rezidua pesticidů. Ta nejsou ani v běžné mouce, a pokud ano, tak pod hranicí detekce.

Které druhy mouky jsou bezlepkové?

Je to kukuřičná, pohanková, rýžová, mandlová, hrachová, cizrnová, fazolová, amarantová. 

Důležité

+Lepek je důležitý pro pekařské vlastnosti mouky. Vytváří potřebný objem pečiva a je mimo jiné významným zdrojem bílkovin.

+Oblíbené celozrnné mouky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu s přirozenými antioxidanty (např. v současné době preferované betaglukany), více vitaminů a stopových prvků. To jsou látky, které ovlivňuj hladinu cholesterolu a cukru v krvi a jsou i prevencí zánětlivých onemocnění. Tento typ mouky by ovšem neměl obsahovat velké kusy otrub, které by mohly škodit dětem a starším nemocným; mohou způsobit drobná poraněné cévní stěny.







Komentáře