Potíže, o kterých neradi mluvíme

 

Většina lidí nechce slyšet o rizicích některých onemocnění, a pokud mají souvislost se sexem, tak o nich často nechce mluvit ani před lékařem, ani před lékárníkem. Někdy ani s parterem.

A nejde jen o ony známé a s intimitou těsně související nemoci, jakou jsou syfilis, HPV, HIV, chlamydie nebo kapavka. Například bakteriální vaginóza trápí každou pátou ženu, sex může být příčinou zánětů a problémů s močovými cestami, anální praktiky mohou mít vliv na rozvoj hemoroidálních chorob.

„Je důležité o svých obtížích mluvit nahlas a nazývat je správnými slovy, a to jak s partnerem, tak s odborníkem,“ říká klinická psycholožka doc. PhDr. Laura Janáčková, CSc.

Mohou za to nejen mokré plavky

Bakteriální vaginóza vzniká z důvodu narušení přirozené poševní rovnováhy, zvýšení hladiny pH a přemnožení tzv. špatných bakterií způsobujících zánět. Důvodem tohoto onemocnění může být i užívání antibiotik, ale také pobyt v mokrých plavkách a dokonce i přehnaná intimní hygiena. Častým důvodem potíží bývá nechráněný sex s nestálým partnerem. Léčba vaginózy je poměrně jednoduchá, a to za pomoci cílených antibiotik nebo přípravků obnovujících přirozenou vnitřní mikroflóru.

 Zánět, který hodně bolí

Zánět močových cest postihuje ženy desetkrát častěji než muže a mívá negativní dopad na jejich sexuální život. ženy. I tady je sex často příčinou popisovaných problémů. Při něm totiž mají bakterie, které se vyskytují v okolí močové trubice a konečníku, větší šanci proniknout do močového ústrojí. Především tehdy, pokud se po něm ženy neumyjí nebo si aspoň „neodskočí“.

„Ještě problematičtějším,“ tvrdí Laura Janáčková, „je dnes již odtabuizovaný anální styk. Bakterie E.coli, která záněty nejčastěji způsobuje, je střevního původu. Při této praxi se dostane ve větším množství jak do pochvy, tak i do okolí močového ústrojí a následně i do něj. Léčí se opět cílenými antibiotiky, dodržováním pitného režimu a (alespoň po dobu léčby) sexuální abstinencí.

Hemoroidy máme všichni

Žilní pletence voblasti konečníku uzavírají konečník a brání samovolnému úniku střevních plynů a stolice.

„Při zánětu a jejich zvětšení,“ říká MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka zNemocnice TGM Hodonín, „nemocní pociťují pálení, svědění, trpí otoky postižené oblasti a mohou na toaletním papíru objevit krev. Pro zlepšení stavu se doporučuje kombinace režimových opatření (strava bohatá na vlákninu a dostatečný příjem tekutin) s medikamentózní (venofarmaka) a lokální léčbou (masti, čípky). Venofarmaka předepíše lékař, čípky a masti s aplikátorem se koupí v lékárně bez receptu.

Není prokázáno, že by jakákoliv sexuální praktika nějakým způsobem rozšíření hemoroidů výrazně ovlivňovala. Faktem však zůstává, že v případě hemoroidálního onemocnění dochází při jakékoli sexuální aktivitě k nepohodlí a bolestivosti – nehledě i na vizuální složku.

Toto onemocnění je určitě vhodné řešit včas. Lékaři se ve svých ordinacích setkávají s tímto problémem téměř běžně a umějí jej řešit.

 


 

Komentáře