Imunita začíná ve střevech

 

Naše imunita je stále ještě v mnohém neprobádaný systém, ale vědci se v posledních letech shodují na faktu, že jedním z nejdůležitějších center imunity jsou právě střeva. Jaký je význam střev pro naši obranyschopnost a jaký jídelníček si sestavit pro zdravá střeva?


Střevní mikroflóru tvoří kolonie bilionů bakterií. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je kostní dřeň či slezina, a zásadně se podílejí na formování naší imunity hned po narození. Mnohé studie za posledních několik let prokázaly souvislost mezi zdravím střev a imunitním systémem, duševním zdravím, náladou, autoimunitními a endokrinními poruchami, kožními problémy a dokonce i rakovinou. 

Pokud nás trápí nadměrná únava, zažívací obtíže, kožní vyrážky, bolesti, omezení pohybu nebo i výkyvy nálad, možná bychom měli zpozornět a připomenout si názory starověkých lékařů. Už oni tvrdili, že nemoci začínají ve střevech a že léčba musí začínat právě tam.

Moderní věda myšlenky starověkých lékařů rozvinula. Nejjednodušším způsobem, jak problémům předejít, je správné stravování. Zdravá střevní sliznice totiž nepropouští toxické látky a patogeny, a tak rozvoji těchto nemocí brání. Ve zdravém střevě se tvoří i důležité neurotransmitery, například známý hormon štěstí - serotonin. Propojení střevní mikroflóry a našeho imunitního systému je velmi komplexní záležitost, které mnohdy ani odborníci nerozumí dokonale. Jako laici si z toho můžeme odnést především to, že o střevní mikroflóru je potřeba pečovat. Základem je strava bohatá na vlákninu a probiotika, která dobré střevní bakterie vyživují, napomáhají jejich množení a pomáhají udržovat onu křehnou rovnováhu.

Můžeme zkusit třeba jeden z receptů Akademie kvality:

Celerové karbanátky s krůtím masem a jogurtovým dipem

Jejich základem je celer, oblíbená kořenová zelenina známá pro své protizánětlivé účinky i obsah řady vitaminů (B, C, A) a minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo). Svěží jogurtový dip se k nim báječně hodí.

Na 4 porce potřebujeme asi 700 g krůtích prsou, i menší celer, 3 stroužky česneku. 30 g zázvoru, 4 vejce, 200 mg kvalitního bílého jogurtu, olivový olej, sůl, pepř, kurkumu a případně i limetku.

Maso umeleme, celer a zázvor nastrouháme najemno, přidáme koření a trochu oleje. Promícháme a pečeme z obou stran dozlatova.

Dip vyrobíme smícháním jogurtu, oleje, soli a pepře, dochutit jej můžeme šťávou a kůrou z limetky.

(V nakladatelství Eminent vyšla kniha Kuchařka pro zdravé střevo, která vysvětluje, jak je možné pomocí zdravé střevní mikroflóry stimulovat imunitu, zlepšit zdravotní stav, podpořit tvorbu vitaminů a prospěšných mastných kyselin a předcházet nemocem, jako jsou alergie, astma, cukrovka, migrény, nespavost, obezita, psychické poruchy, nemoci srdce, demence a rakovina.)

Foto: archiv a Akademie kvality




 

Komentáře