Příjemné stárnutí je umění

Řekněme si to na rovinu: život ve vyšším věku není z mnoha důvodů jeden velký mejdan. Ale pokud nám víceméně slouží zdraví a pokud se nám podařilo vytvořit si aspoň nějakou finanční rezervu, dá se to. A je hlavně na nás, jak se ke svému věku postavíme.


Elitní, nebo křehcí?

Odborníci si nás rozdělili do kategorií; zdatný neboli elitní senior je ten, který nepotřebuje geriatrickou péči (ale preventivní prohlídky ano) a žije tak, jako by se ho přibývající léta prakticky vůbec netýkala. Věnuje se koníčkům, sportu nebo i práci, i když třeba ne v plném nasazení.

Na druhém pólu jsou tzv. křehcí senioři. Jsou nemocní, hrozí jim riziko pádů se všemi důsledky, zhoršily se jim kognitivní schopnosti třeba až k mírné formě demence, jsou psychicky labilní, obvykle již často využívají nejen zdravotnické, ale i sociální služby.

Jak to udělat, abychom setrvali co nejdéle v první skupině?

MUDr. Jan Hnízdil, oblíbený představitel tzv. celostní medicíny, k tomu říká: Nechoďte do ordinace, pokud opravdu nemusíte, choďte do lesa. 


A my si myslíme, že je fajn, když si každý den uděláme nějakou radost.

Správná strava a denní pohyb - to jsou dva základy zdraví a soběstačnosti ve vyšším věku. Vyberte si pohybovou aktivitu, která vás těší. Hlavně nezůstávejte doma na pohovce u televizních seriálů. Choďte na výlety, na kulturní akce a na kus řeči, až to půjde. Pěstujte si hezké rodinné vztahy.

Chůze je základ a ideální druh pohybu pro každého - snažte se každý den, za každého počasí, ujít 10 tisíc kroků. Nebo alespoň 6 tisíc. Kupte si krokoměr, vyplatí se to. A také nordic walking hole. Pokud s nimi správně chodíte (naučte se to), cvičíte nejen nohy a svalstvo trupu, ale i ruce. A samozřejmě trénujete srdce a plíce.


Pohyb
upravuje hladinu krevního tlaku a cholesterolu, zlepšuje práci srdce, upravuje metabolismus, zmenšuje tukové zásoby a zvětšuje svalovou tkáň, cvičí rovnováhu, a tím omezuje riziko pádů, zpomaluje snižování hustoty kostní tkáně (osteoporózu), omezuje stres a zlepšuje spánek.

Kdy necvičit? Při nachlazení nebo dokonce při horečce, pokud máte oteklé nebo bolestivé svaly či klouby, při dušnosti nebo bolestech na hrudi nebo při zrychleném tepu, při příznacích potíží s kýlou.

Jezte méně (kalorií), ale kvalitně

Inspirujte se tím, co vařily naše babičky, neuděláte chybu. Hodně jídel z luštěnin, sezonní zeleninu a ovoce obvykle měly na zahrádce, a právě tyto potraviny by měly tvořit přibližně polovinu jídelníčku. Na konzervy a polotovary zapomeneme. Důležité jsou i celozrnné produkty, zdravé tuky v rybách, v olivovém a řepkovém oleji, ani máslo v přiměřené míře nevadí. Jezte dostatek potravin s obsahem vápníku a nezapomínejte na kvalitní bílkoviny - libové maso, nejlépe krůtí a kuřecí, co nejvíce rybího masa, sýry s menším obsahem tuku, vejce, ořechy. Pijte dostatečně, nejlépe vodu. Ani dva až tři šálky kávy denně nevadí (pokud vám ji lékař výslovně nedoporučil), naopak mají pozitivní účinky na zdraví. Neuškodí ani sklenka dobrého červeného.

Potraviny, které chrání tepny: Rajčata, losos, ovesná kaše, mandle ve slupce (nejlépe pražené), avokádo

Nejvíce antioxidantů - předcházejí poškození buněk volnými radikály - mají borůvky, brusinky, fazole, ostružiny, sušené švestky, maliny, jahody, jablka.

Potraviny s protirakovinným působením - cibule, jablka, bobuloviny, brokolice, kapusta, mořské ryby.

Zdravý mozek

Ano, víc zapomínáme, pomaleji si vybavujeme některé pojmy, které nám dříve naskakovaly automaticky. Mozek zkrátka stárne spolu s námi, ale podle nejnovějších výzkumů si zachovává schopnost regenerace až do vysokého věku. 

Alzheimerovy choroby se bojíme všichni. Podle posledních informací to není ani tak trénink mozku křížovkami, sudoku, učením se atd., jako okysličováním mozku pohybem venku, chůzí a jinými aktivitami…Zaměstnávejte mozek nejrůznějšími způsoby. I to, když se učešete nebo si vyčistíte zuby „opačnou“ rukou, je trénink mozku. Snažte se vyhnout zraněním hlavy.

Prevence je základ¨

Zdravotní problémy se obvykle neobjeví naráz. Bolesti zad, artróza, křečové žíly… Většina nemocí nezačíná ze dne na den. Choďte na preventivní prohlídky, poraďte se s lékařem včas. Mnohým problémům se dá dobře čelit.

Které příznaky neignorovat

Náhlá nezvladatelná bolest hlavy, ochrnutí jedné strany těla, náhle vzniklá špatná artikulace, ztráta citlivosti končetiny, náhlá prudká bolest na prsou, v krku nebo v rameni nebo v břiše - ihned volejte RZP.

Krvácení ze zažívacího traktu nebo z pochvy.  

Příliš rychlá změna hmotnosti.

Foto: pixabay a archiv


Komentáře