Znáte dTest?

 

Tato organizace pro spotřebitele má svou poradnu, a i v loňském „covidovém“ roce vyřídili téměř 50 tisíc stížností a dotazů.



Nejčastějším problémem, o kterém se lidé potřebovali poradit, byly reklamace nedostatků zboží a služeb - nevydávání reklamačního protokolu, nedodržování třicetidenní lhůty k vyřízení reklamace či neuznání možnosti odstoupit od smlouvy.

Rušení zájezdů

V loňském roce, který byl nejen z hlediska práva velmi specifický, se výrazně zvýšilo množství dotazů spadajících do oblasti cestovního ruchu, konkrétně zájezdů. Spotřebitelé žili dlouhou dobu v nejistotě a nevěděli, jestli mají zájezd stornovat nebo zda budou moci na dovolenou odjet. Vysvětlení a řešení jim nepřinesl ani zákon zvaný Lex Voucher, který umožnil cestovním kancelářím, aby spotřebitelům místo vrácení peněz za zrušený zájezd nabídly poukaz. Problematika voucherů tak patřila vedle reklamací mezi nejčastější stížnosti českých spotřebitelů; nešlo jen o poukazy za zrušené zájezdy, spotřebitelé museli řešit i problémy s vracením peněz a vystavováním voucherů za zrušené letenky či neuskutečněné kulturní akce.

E-shopy a ceny energie

Poradna zároveň zaznamenala nárůst stížností na neférové chování problematických e-shopů a společností organizujících pochybné energetické aukce. Spotřebitelé byli kráceni nejen ve svých právech, ale mnohým vznikla i finanční škoda ve výši stovek až tisíců korun. Právě v těchto případech by byl vhodný postup prostřednictvím hromadného řízení, aby se spotřebitelé mohli spojit a zajistit spravedlivou kompenzaci. Jenže návrh zákona o hromadném řízení stále čeká na projednání v Poslanecké sněmovně.

Jak požádat o radu

Zkušenosti z jara se následně uplatnily i během podzimních měsíců. Rady ve spotřebitelské poradně byly poskytovány především prostřednictvím telefonu. Tuto formu preferovali i samotní poradci, protože se během hovoru mohli okamžitě zeptat na další fakta a podrobnosti případu, a tak pomoci i s netypickým problémem. 

                         Telefonní číslo spotřebitelské poradny je 299 149 009

(U služby VašeStížnosti.cz je to jinak – ta funguje na základě zaslání stížnosti prostřednictvím webových stránek www.vasestiznosti.cz a dTest se k ní vyjadřuje i písemně.)

Ilustrační foto: pixabay

 

Komentáře