Suchej únor

Vymyslela to jedna zdravotní pojišťovna s docela se to vžilo. Možná, že v současné době mnozí z nás - důvody jsou zřejmé - popíjejí víc, než by měli. Dál bude pár údajů, které nejsou moc veselé, ale osobně si myslím, že  sklenička červeného občas nemůže škodit. Ještě nedávno ji lékaři doporučovali, a možná ji doporučují i teď, i když ne tak hlasitě.



Moje představa začátku, konce (a možná sem tam i uprostřed) dovolené je vidět na foto. Co s tím nadělám, je to tak. Ale kdy pojedeme někam k moři, do hor nebo vůbec někam? Kdy???

A teď pár faktů:

Zatímco hrozbu cirhózy jater či poškození mozku si v důsledku dlouhodobé závislosti na alkoholu uvědomuje většina Čechů, o tom, že alkohol způsobuje také rakovinu, se příliš nemluví. Nadměrná konzumace alkoholu přitom může přispět ke vzniku až devíti druhů onkologických onemocnění – rakovinu, se příliš nemluví. Nadměrná konzumace alkoholu přitom může přispět ke vzniku až devíti druhů onkologických onemocnění – rakoviny hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty nebo slinivky břišní.

Kolik denně?

Zhoubný nádor však zdaleka nehrozí jen největším konzumentům alkoholu – značně stoupá již při relativně malém množství denně. 



V období karantény máme tendenci svůj příjem alkoholu méně kontrolovat. Ke zvýšení rizika vzniku rakoviny přitom dlouhodobě stačí spotřeba okolo pouhých 60 gramů alkoholu, tedy zhruba tři skleničky destilátu denně – to jsou pro srovnání 3 dvoudeci vína nebo 3 velká piva. Lidí, kteří se okolo této hladiny spotřeby, nebo nad ní, pohybují, je v Česku prakticky přes milion, varuje adiktolog prof. Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice (na snímku).

Současná situace a alkohol


Škodlivost alkoholu se kromě zdraví promítá do osobního i pracovního života člověka. Nadměrné pití má negativní vliv na myšlení, úsudek, chování a zvyšuje agresivitu. Zhoršuje také psychické obtíže, a přestože může krátkodobě zlepšit náladu, z dlouhodobého hlediska se projevuje přesně naopak. Zesiluje projevy úzkosti, což může v aktuální situaci, kdy je nutná práce z domova a společenská izolace, depresivní stavy ještě více umocnit.

Kdo to nevydrží, měl by se vážně zamyslet


Hranice mezi pitím a závislostí je přitom velmi tenká. A právě měsíc bez alkoholu může mnohým napovědět, jak na tom doopravdy jsou. 

Pokud někdo nedokáže měsíc abstinovat, je zcela na místě, aby svůj stav prodiskutoval s odborníkem. Závislost na alkoholu se pro něj může stát v budoucnu nejen zdravotním, ale také osobním problémem. 

Foto: pixabay a archiv

Komentáře