Svědění, bolest, krvácení - máte to?

Další z nemocí, o kterých neradi mluvíme. A týká se až poloviny z nás. Napomáhá tomu i sedavý režim, který preferujeme jednak kvůli situaci s covidem, jednak kvůli zimnímu počasí. Sportovní aktivity se odsouvají na vedlejší kolej, času u televize nebo u počítače věnujeme stále víc a povalování doma patří mezi nejčastější aktivity.

Důsledkem sedavého režimu je ztráta fyzické síly a obvykle i nějaké to kilo navíc. Mohou se objevit i mnohem závažnější potíže – například hemoroidální onemocnění.

Hemoroidy jsou součástí konečníku. Podílejí se na jeho dokonalém utěsnění a pomáhají funkci svalů, které jej uzavírají. Oslabením vaziva hladké svaloviny a stěny cév dochází k zvětšování hemoroidálních polštářů, k jejich postupnému výhřezu z análního otvoru a rozvoji hemoroidálního onemocnění. Objevuje se bolest, svědění anebo krvácení z cév ve sliznici. Jak se těmto nepříjemnostem vyhnout?

Poslouchejte své tělo

Když se vám „chce“, jděte. Jedná se o jeden z nejjednodušších způsobů prevence hemoroidů. Přesto toto jednoduché pravidlo mnoho lidí nebere v potaz. Pokud totiž odložíte použití toalety, může vám stolice ztuhnout a zaschnout ve střevě, což následně ztěžuje její průchod. 

Toaleta není čítárna

Na toaletu si neberte ani časopis, ani mobil. Čím víc času strávíte na toaletě, tím větší je pravděpodobnost, že budete namáhat pohyby střev. Poloha v sedě také zatěžuje anální krevní cévy. Oba tyto faktory zvyšují riziko vzniku hemoroidů.

Neseďte celý den

Sezení má za následek zpomalení, a to včetně vašich útrob. A alespoň lehké cvičení pomáhá zlepšit nebo předcházet mnoha problémům s trávením a vzniku hemoroidálního onemocnění. Díky pravidelnému pohybu udržíte střevní trakt v pohybu, a to vám pomůže vyhnout se zácpě:

Když se budete hýbat vy, hýbe se i vaše střevo, a tak se budete správně zbavovat stolice,“ říká MUDr. Soňa Hořínková.

Chůze, běh, jóga, cvičení podle videí na Youtube – vyberte si podle sebe, ale zvolte aktivní životní styl. V karanténě, na home office i v rámci předsevzetí do nového roku.

Ale pozor, existují sporty, které se s hemoroidálním onemocněním příliš neslučují. 

Pokud máte s rozšířenými hemoroidy vlastní zkušenost, nevhodné pro vás jsou:

·        cyklistika nebo jízda na rotopedu 

·        dřepy 

·       sedy-lehy 

·       silové cvičení a zvedání činek 

·        veslování.  

Důležitá je i správná hygiena. Proto se ihned po pohybu osprchujte a sprchu použijte, pokud je to možné, i po každé stolici.  

Zapomeňte na chutě, myslete na své zdraví

Výběrem vhodné stravy a pitím velkého množství vody, abyste zabránili dehydrataci, si zlepšíte stav stolice. Měli byste pamatovat na 25 až 30 gramů vlákniny denně. Mezi její potravinové zdroje patří luštěniny, ječmen, otruby, ovesné vločky a hnědá rýže, zelenina - artyčok, zelený hrášek, brokolice a růžičková kapusta, ovoce.

Svěřte se lékaři

Pokud máte návštěvu toalety pravidelně spojenou s krvácením, pálením, řezáním a dalšími negativními pocity, které se stupňují, svěřte se odborníkovi. Podobné situace řeší denně. 

 Foto: pixabay a archiv 

 

 

 

Komentáře