AstraZeneca - kauza dnešních dnů

A především některých novinářů, kteří radostně napíšou každou senzaci. Nejlépe, když mohou napsat, a to musejí umět, negativní titulek. Ten přitáhne čtenáře. A v dalším textu, obvykle až nakonec, se vysvětlí, že je to možná úplně jinak.

 


Přiznávám, že naočkovaná první dávkou citované vakcíny, jsem i přesto všechno, co vím, znejistěla i já. A tak jsem se obrátila na dávnou kamarádku – lékařku, která díky své erudici píše do odborných časopisů a situaci průběžně sleduje i v zahraničním tisku. Vybírám z její korespondence jen pár zajímavostí:

„Milá Jani,

magický termín -- konkurence. Co jsem se dočetla, tak z milionů vyočkovaných dávek jsou 2--3 úmrtí, což je nižší podíl než u neočkované populace. Klid. 

Jsem skálopevně přesvědčena o manipulaci veřejným míněním (že o PR něco vím). Ve studiích byly u AstraZeneca ojedinělé neurologické nežádoucí účinky, nikoli trombózy a embolie. Vyšší riziko zmíněných nežádoucích účinků je u třeba Leydenské mutace.“

 A z dnešního dopoledne: „Ráno jsem četla headline: Spíše do vás uhodí blesk, než zemřete po vakcíně. Je to bohapusté strašení lidí. Trombózy se vyskytují u žen zcela spontánně, zejména u obézních kuřaček, antikoncepce je další rizikový faktor a pak tu jsou i genetické vlohy. V 99,99 % jde o souběh (koincidenci) než příčinnou souvislost (kauzalitu).“

 Jak vidíte, kamarádka mě má trochu za blbku, takže mi do závorky napíše, co je to koincidence. Je milá, a hlavně ochotná odpovídat mi na moje hysterické stesky.

 Ale vážně: taky bychom měli uvážit, že je v tom velmi pravděpodobně politika. AstraZeneca má hlavní sídlo a působení ve Velké Británii, ta vystoupila z EU - a jak premiér VB otevřeně přiznal – vakcíny si trochu nasyslila, aby si rychle proočkovala své obyvatele. Což mnohé naštvalo.

A jeden z podstatných argumentů je i cena: zjistěte si, kolik stojí AstraZ a kolik ostatní vakcíny. Najdete to na google.  Co je potřeba hodně nabízet a prodávat?

 Věřím informacím od odborníků, že je AstraZeneca (říkalo se jí také Oxfordská vakcína) správným způsobem vyzkoušená a ochrání nás. I anglická královna se jí dala naočkovat.😄

Nečtěme bulvární zprávy. Mne, jako příslušnici novinářského stavu, moc mrzí, že i můj oblíbený Seznam sklouzává tímto směrem.

Foto: pixabay

 

Komentáře