Špaldové palačinky

 S medvědím česnekem, plněné květákem a žampiony

Kupujete špaldovou mouku? Špalda je také druh pšenice, ale obsahuje víc vlákniny, a tak podporuje trávení. Tato palačinka nebude sladká, bude obsahovat zajímavé přísady.


Na 4 porce budeme potřebovat 100 g špaldové mouky, 200 ml plnotučného mléka, 1 vejce, asi 220 g květáku, 1 červenou cibuli, 250 g hnědých žampionů, 3 lžíce pesta z medvědího česneku anebo hrst nasekaného čerstvého medvědího česneku, lučinu, sůl, pepř a olivový olej.

Nejdříve si smícháme mouku s mlékem a vyšleháme dohladka. Pak přidáme vejce, pesto, trochu soli a necháme chvíli odležet.

Mezi tím si květák rozdělíme na malé růžičky a začneme je opékat na oleji. Když začnou hnědnout, přidáme najemno nakrájenou cibulku a nakonec na plátky nakrájené žampiony. Ochutíme solí a pepřem.

Na pánvi rozpálíme olej, vlijeme připravené těsto a uděláme palačinky. Nakonec je potřeme lučinou a naplníme zeleninovou směsí.

Pokud je to možné, preferujte lokální zeleninu. Sklízí se totiž až tehdy, kdy je opravdu zralá. Jakmile se něco dováží, trhá se to s předstihem. To nejčerstvější se zkrátka narodilo u nás.

 


Medvědí česnek

Listy této úžasné byliny hodně připomínají listy konvalinek. Ale nebojte se omylu; když lístek utrhnete a přičichnete k němu – je to prostě česnek.

Pokud nemáte pesto z medvědího česneku, nebo dokonce tuto bylinu neznáte, můžete si jej natrhat. (Ale jen trochu, v sezoně se po lese pohybují sběračky s obrovskými taškami, což je na pokutu.) Roste v lese, například u Poděbrad; pokud nebydlíte v nymburském okrese, najděte si jiný les, anebo doufejte, že budete moci z okresu do okresu. Ale už prý i teď někde roste, konkrétně kolem Odry.👍

Medvědí česnek, který se trhá ve volné přírodě, má velké léčivé schopnosti a obsahuje mnoho cenných látek. Vitamin C, jód, hořčiny, které podporují trávení, snižují křeče a ničí střevní parazity. To byl ostatně i jeden z hlavních důvodů, proč jej vyhledávali medvědi. Stejně jako klasický česnek je výborné antibiotikum.  Snižuje krevní tlak a napomáhá detoxikaci. Pomáhá také při nespavosti a závratích. Po mírné zimě se začíná objevovat už v březnu. 

 

Příprava pesta je velmi snadná

Lístky česneku omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Tyčovým mixérem v misce rozmixujeme nebo můžeme jen nožem nasekat nadrobno. Přidáme sůl, olej a zamícháme. Dáme do skleničky a uzavřeme. Uchováváme v lednici, kde vydrží do příští sezony.

 Foto: Akademie kvality a pixabay

Komentáře