Choďte na preventivní prohlídky

Odhalení nemoci ve chvíli, kdy ji ještě lze úspěšně léčit, je smyslem preventivních prohlídek. Ale k čemu je tato informace, když je nevyužívají téměř tři čtvrtiny dospělých Čechů.


 

Tato fakta jsou závažná především v současném období, kdy obvykle nevyužili termínu plánované prevence ani ti z nás, kteří chodí k lékaři nejen když musí. Důvodem byly obavy z onemocnění koronavirem; tady máme v úmrtnosti velmi neslavné světové prvenství. Doufejme, že se situace bude postupně zlepšovat a že se vrátíme i k pravidelným preventivním kontrolám. Lékaři varují a tvrdí, že jejich odsouvání může vést k nárůstu i dalších nemocí, kterým by se dalo předejít, a také ke zbytečným úmrtím.  

„Mnoho nemocí či potencionálních zdravotních rizik, jako jsou vysoký tlak, vysoký cholesterol, cukrovka nebo onkologické nemoci zpravidla zpočátku nebolí, ani je nijak nepociťujeme. Díky preventivním prohlídkám je však dokážeme včas odhalit, léčit nebo jim předcházet,“ říká MUDr. Martina Kettnerová, praktická lékařka pro dospělé z EUC Kliniky České Budějovice.


Na jaké preventivní prohlídky máme nárok? Které lékaře bychom měli pravidelně navštěvovat?

Praktický lékař: Na preventivní prohlídku v rámci svého zdravotního pojištění máme nárok jednou za dva roky. Náš praktický lékař vám mimo jiné nechá laboratorně vyšetřit krev a moč, změří tlak i tep, poslechne si srdce a dýchání, prohmatá břicho a zhodnotí celkový fyzický stav. Součástí návštěvy je také pohovor týkající se prodělaných nemocí, léčby, životního stylu a nemocí v rodině. S přibývajícím věkem se tato základní prohlídka rozšiřuje. Po 40. roce života například přibude vyšetření EKG, po padesátce test na skryté krvácení ve stolici a v 55 letech se můžeme rozhodnout pro kolonoskopické vyšetření jakožto součásti prevence nádorů tlustého střeva a konečníku.

Gynekologie a mamografie: Všechny dívky a ženy nad 15 let mají jednou ročně plně hrazenou návštěvu v ordinaci gynekologa. Přesto se na ni dostaví jen každá druhá česká žena. Vynechávají ji zejména starší ročníky, které již neřeší těhotenství či antikoncepci. To je ovšem velmi nezodpovědné. Nejčastější druhy rakoviny u žen – karcinom děložního čípku a karcinom prsu – lze totiž při včasném odhalení velmi úspěšně léčit. Screening karcinomu děložního hrdla je součástí každoroční prohlídky u gynekologa.

V České republice je hustá síť specializovaných mamografických center pro odhalování nádorů prsu i dobře propracovaný systém celonárodní prevence: 

„Každá žena starší 45 let se žádankou od praktického lékaře či gynekologa má nárok jednou za dva roky na mamografické vyšetření hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Přesto vyšetření využívá pouze 45–60 procent žen, což je těžko pochopitelné. Přitom záchyt časného stadia nádoru dává šanci na úplné uzdravení a další plnohodnotný život,“ upozorňuje MUDr. Barbora Balíková z mamocentra v EUC Klinice Kladno. Prevence je důležitá i před 45. rokem věku, kdy si ji ženy hradí samy, ale většina pojišťoven na ni výrazně přispívá již od 25 let. Důležité je zbavit se obav z výsledku, vyšetření z pohodlnosti neodkládat a zařadit prevenci jako běžnou součást životního stylu.

Zubní lékař: Pravidelnými prohlídkami a správnou ústní hygienou se dá problémům se zuby účinně předcházet. Dospělí i děti mají nárok na dvě prohlídky u zubaře ročně, nastávající maminky až dvakrát v průběhu těhotenství. 

Preventivní fondy pojišťoven

Systém prevence se v České republice postupně rozšiřuje. Některá vyšetření je možné absolvovat již v mladším věku, mnohdy lze využít i nabídky preventivních fondů zdravotních pojišťoven. Zmiňovaná vyšetření samozřejmě nejsou povinná. Chcete-li si však užívat život ve zdraví a co nejdéle, pak je raději neignorujte. Ministerstvo zdravotnictví prý dokonce zvažuje, že by pacienty motivovalo snížením pojistných plateb.

Foto: pixabay

 

Komentáře