Na HPV se umírá zbytečně

Dnes se zabýváme očkováním především proti covidu, a je to v současné době samozřejmé a logické. Přesto bychom neměli zapomínat na další typy očkování; jedno z nich se týká především dospívajících.



Častou přenosnou pohlavní infekcí je lidský papilomavirus (HPV). Většinou probíhá bezpříznakově, ale kromě rakoviny děložního čípku může způsobit celou řadu chorob.

Například rakovinu anu (tumor z epitelu nebo kůže z jeho okraje) nebo genitální bradavice. Tento problém se týká nejen žen, a převážné většině těchto komplikací zabrání preventivní očkování. U dívek i u chlapců je důležité na to myslet ještě před zahájením sexuálního života. U nás je proočkováno pouze asi 60 procent dívek a 30 procent chlapců. Vakcíny jsou ale účinné i u osob, které již jsou sexuálně aktivní, a jsou hrazené pojišťovnami.

 Finsko a Francie jsou lepší

         Přestože v Česku úmrtnost žen na karcinom děložního čípku postupně klesá, ve srovnání se zbytkem EU je stále vysoká:

       „V současné době se pohybuje kolem šesti úmrtí na 100 000 žen. Vyspělé země jako Finsko nebo Francie přitom stlačily úmrtnost na dvě na 100 000 žen,“ popisuje MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické společnosti ČLS JEP. Podle něj je však vedle očkování klíčový i pravidelný screening, který ženy v Česku také zanedbávají. Nádory v počáteční fázi přitom lékaři u žen objevují už v mladém věku.

      „Samozřejmě platí, že čím dříve se podaří změny na děložním čípku zachytit, tím účinnější je léčba,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák. Podle něj je stále vysoké procento pacientek, u kterých se nádor podaří objevit až v pokročilejším stádiu.

Zatím se nedaří zvrátit klesající trend zájmu o očkování. Na vině je podle lékařů obecná nedůvěra lidí v očkování, podporovaná různými dezinformacemi a fake news.

      „Obecné povědomí o rizicích spojených s HPV stoupá, lékaři rodiče na očkování upozorňují při preventivních prohlídkách ve 13. roce věku dítěte. Bohužel se to zatím nepromítá do míry proočkovanosti. Poslední roky navíc musíme bojovat s kampaní zaměřenou proti očkování. Té celá řada rodičů podléhá a své děti očkovat nenechá. Přitom je prokázané, že vakcínou je mohou naprosto bezpečně ochránit před zdravotními problémy v dospělosti,“ říká MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR.

Foto: pixabay

Komentáře