Přerušovaný půst zvládne každý

Žijeme v blahobytu. Ještě před pár desítkami let se z různých důvodů jedlo skromně a méně než dnes. Většina současné populace má nadváhu nebo je přímo obézních. Diety obvykle nefungují, ale známe jeden způsob stravování, který je při snižování váhy účinný. A dá se to vydržet.

 
Metoda 14/10 nebo 16/8

Co to je? V praxi to znamená 14 nebo 16 hodin denně „hladovění“ (pokud se vůbec dá mluvit o tom, že bychom v našich podmínkách hladověli) a 10 nebo 8 hodin, během nichž je možné jíst. Ideálně tak, že se soustředíme na pokrmy s nižším obsahem tuků a s dostatkem zeleniny, celozrnných potravin a ovoce.
Je to jednoduché; pokud naposledy jíme kolem 18. hodiny, další jídlo můžete v 8 hodin ráno, anebo ještě lépe v 10 hodin (při 16 hodinách hladovění). Pít můžeme bez obav kdykoli, ale pouze nápoje, které neobsahují žádnou energii, tedy čistou vodu, slabě a středně mineralizované vody nebo neslazený čaj. Tento způsob stravování vyhovuje těm, kteří ráno a v časném dopoledni – přes všechna doporučení o nutnosti snídaně – nemají hlad a dokonce ani chuť na cokoli. Takže – pokud si dáte snídani v 10 hodin a poslední jídlo v 18 hodin, máte ideální šestnáctihodinovou pauzu, ve které si stravovací systém báječně odpočine.

Je to zdravé? Je!

Odborník - nutriční terapeut k tomu říká: Tuto metodu není příliš těžké dodržovat. Je otázka, zda lze hovořit o půstu, pokud je poslední jídlo zkonzumováno v 18 hodin a další podáno
po 14 případně po 16 hodinách., tedy v 8 hodin ráno. A pokud se soustředíme na zdravou stravu s nižším obsahem cukru a tuků, a pokud se nebudeme přejídat, půjde spíš nikoliv o půst, ale o zdravý způsob stravování.

 Celodenní půst

Další možností je celodenní půst, tedy 24 hodin bez jakéhokoliv jídla. Během této doby samozřejmě nezapomínejte na tekutiny, ale opět jen na nápoje, které neobsahují žádnou energii. Pozor, mléko není nápoj, ale potravina! Půst se může začít dodržovat v jakoukoliv denní dobu. Celodenní půst může být pro někoho velmi náročný, proto se doporučuje začít nejprve s půstem, který trvá 16 hodin, a ten postupně prodlužovat.

Kdo ne?

 Připomeńme si, že jakýkoli půst je nevhodný pro těhotné a kojící ženy nebo pro ženy, které chtějí otěhotnět, a pro děti. Půst se nedoporučuje ani těm, kteří mají nízký krevní tlak. Pacientům s onemocněním zažívacího ústrojí (např. vředová choroba, onemocnění žlučníku, slinivky břišní, střev) se naopak doporučuje jíst pravidelně a v menších denních dávkách, půst pro ně není vhodný. Vhodnost, nebo nevhodnost, zařazení půstu do svého režimu by měl každý ideálně konzultovat s lékařem nebo nutričním terapeutem, zejména v případě pravidelného užívání léků. Pokud někdo užívá doplňky stravy s vitaminy, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K), může docházet k jejich zhoršenému vstřebávání v těle – proto by se měly užívat v době příjmu stravy.

 Obezita je nemoc

Většina z nás si nějaký typ redukční diety zkusila na vlastní kůži – a zjistila, že se jakákoliv přísná dieta dá vydržet přibližně 3–4 týdny. A to musíme mít velmi silnou motivaci. Takže je tu možnost zkusit přerušovaný půst anebo klasický půst jednou nebo dvakrát týdně.

Každý organismus je jedinečný, proto je třeba hledat svůj ideální individuální způsob stravování a nepodléhat trendům. Přerušovaný půst může být vhodný pro ty, kteří si neradi hlídají množství přijaté energie.

Foto: pixabay

 

Komentáře