Diabetes: Soumrak glukometrů se blíží (2)

Mnozí z nás žijí s cukrovkou léta. Polykají prášky anebo si aplikují inzulin. Asi jsem cimprlína, protože se nedívám, když mi berou krev nebo mě očkují, a vždycky mi bylo líto těch, kteří se museli naučit píchnout se sami do sebe.



Ještě nedávno si diabetici museli pravidelně měřit hladinu glukózy, a to vpichem do prstu. Od prapočátků tohoto měření uplynulo už téměř 100 let. Zpočátku se hladina glukózy měřila - za pomoci roztoku ve zkumavce - z moči, což bylo nepřesné.

Kapička krve...

Další významný posun nastal v šedesátých letech minulého století, kdy vznikly první speciální proužky pro testování: na papírový proužek se umístila kapka krve, která se po jedné minutě omyla. Výsledná barva papírku se pak porovnala s tabulkou, díky níž diabetik získal hrubý údaj o hladině glukózy. Koncem sedmdesátých let si lidé s cukrovkou poprvé mohli odnést domů přenosné monitorovací zařízení. Vážilo bezmála dva kilogramy, vypadalo jako ze sci-fi filmu a ačkoliv muselo být při měření zapojené do elektrické sítě, nemocným značně ulehčovalo život a výsledky poskytovalo do minuty. Postupem času se glukometry zmenšovaly, vyžadovaly menší množství krve a obešly se bez kalibrace.

Píchnutí do prstu už není potřeba

Diabetici používají glukometry s testovacími papírky dodnes, ale jak říkají diabetologové - soumrak glukometrů se blíží. V roce 1975 začala opravdová revoluce v měření, a to s prvním komerčně dostupným biosenzorem glukózy. Na přelomu tisíciletí pak spatřil světlo světa nepřetržitý monitoring glukózy, ze kterého se vyvinul dnes používaný systém FGM (okamžitý monitoring glukózy), který se skládá z malého jednorázového senzoru, jež má diabetik umístěný na paži. Příkladem je systém FreeStyle Libre od společnosti Abbott, který pomáhá zlepšovat kontrolu hladiny glukózy i českým diabetikům. Dnes již tedy není, i díky tomuto senzoru, potřeba se každý den píchat do prstu a získat kapku své krve, což mnoho diabetiků od pravidelného měření s glukometrem odrazovalo.

„Glukózové senzory přinášejí nové a do značné míry revoluční možnosti ve snaze zlepšit kompenzaci pacientů s diabetem. Senzory lze s úspěchem použít v situacích, ve kterých glukometry běžně selhávají, a to i v případech, kdy si pacient měří glykémii mnohokrát denně. Ani časté měření pomocí glukometrů totiž nedokáže dostatečně postihnout trend budoucího vývoje glykémie, navíc k řadě ‚poklesů‘ a ‚vzestupů‘ glykémie dochází bez povšimnutí mezi jednotlivými měřeními,“ uvádí diabetolog MUDr. Jan Šoupal, Ph.D., ze 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

FreeStyle Libre: Nevadí mu pohyb, pot, voda

Mít přehled o hladině glukózy je při léčbě cukrovky zásadní. Pro diabetiky je k dispozici systém FreeStyle Libre, který ji měří průběžně, a to bez nutnosti vpichů do prstu. Malý senzor o velikosti padesátikorunové mince umístěný na zadní straně paže měří hladinu glukózy každou minutu, a to až po dobu 14 dnů. Čtečka snímá hodnoty i přes oblečení a ukládá data z měření. Systém diabetikům poskytuje vizuální představu o hodnotách hladiny glukózy, jejich trendech a časovém průběhu. S pomocí specializovaného softwaru je možné z dat generovat exporty a přehledy, které diabetikovi i jeho lékaři pomohou precizněji nastavit léčbu.

Zdroj informací a foto: www.freestylelibre

Komentáře