Jak na oči

Covidová pauza se nám, doufejme, snad konečně chýlí ke konci. Odložíme tepláky a vyrazíme "do ulic". Většina z nás na nutných vycházkách do obchodů rezignovala na líčení i na zvýraznění očních partií, i když byly vidět nad rouškami.  Možná se nám hodí připomenutí několika dobrých rad od odborníků. 


Stíny, tužka nebo řasenka - to je klasika. V posledních letech získaly na popularitě i zkrášlovací procedury typu barvení řas, jejich prodlužování, laminace nebo dokonce trvalá na řasy, Důvodem, proč jsou tyto metody tolik v kurzu, může být fakt, že díky nim ženy získávají pocit upraveného vzhledu po celý den, a to ihned po probuzení, časová úspora a kratší doba strávená ráno u zrcadla, anebo prakticky nulová péče.

V případě, že se řadíte do „staré školy“ a místo řas umělých raději sáhnete po třech výše  zmíněných klasických produktech, je třeba minimálně sledovat datum spotřeby (expiraci). Totéž platí i pro krémy a séra určené k ošetření jemné a citlivé pletí očního okolí; podráždění pleti, záněty spojivek nebo ječná zrna mohou být nepříjemným důsledkem použití prošlého přípravku.

Pokud toužíme po umělých řasách, pozor na lepidlo; může způsobit pálení očí, alergii v oblasti víček, zarudnutí, otoky nebo vznik nehezkých šupinek. 

„Pokud tato procedura oči dráždí, je zcela nutné ji vysadit,“ říká MUDr. Věra Kalandrová, primářka oční kliniky Lexum v Brně a dodává: Má-li žena jemné řasy, neudrží ty umělé. Lámou se a většinou je potom efekt úplně opačný. Nalepené řasy také z dlouhodobého hlediska vlastní řasy oslabují.“

Barvení řas před letní sezonou zase může způsobit erozi (bolestivé poškození povrchu rohovky) a oční záněty.

Tetování obočí je bezpečné, ale tetování očních linek je jednak bolestivá záležitost, jednak může oko dráždit, protože se na okraj víček nanáší anestetická mast, a tak může dojít k dlouhodobým očním potížím.

Pleť, zejména v okolí očí, je velmi citlivá, a obvykle jí nesvědčí agresivní parfemované kosmetické přípravky. Krémy, séra a ostatní pečující přípravky vybíráme i s ohledem na svůj věk. Jiné používáme ve 30, 40 nebo v 50 letech.

„Pokud ale zjistíme, že nám kosmetika vadí a dráždí kůži kolem očí nebo přímo oči, např. krém nebo řasenka, přestaneme přípravek používat. Měly bychom vybírat jen kvalitní kosmetiku a nepůjčovat si ji s kamarádkami ani v rodině. V případě, že dojde k nepříjemnému podráždění, které neustupuje, je třeba ihned navštívit lékaře,“ radí MUDr. Kalandrová.

Ulehnout večer do postele s neodlíčenou pletí pokožce vůbec neprospívá. Ucpávají se póry, pokožka nemůže dýchat, regenerovat a předčasně stárne. Oči a oční okolí navíc dráždí neodlíčená řasenka, oční linky nebo zbytky stínů. Ráno po probuzení je pleť unavená, mdlá a nezdravě vypadající, a to i v případě, že na ni nanesete novou vrstvu líčidel. 

Očnímu okolí je potřeba věnovat zvláštní pozornost. Pleť v této části obličeje je velmi citlivá a tenká, a proto je třeba používat speciální přípravky, které jsou k této oblasti šetrné a oči nedráždí. 

Jako první pomoc je dobré mít doma borovou vodu nebo kapky - tzv. umělé slzy.


Egyptská královna Kleopatra se bez zvýraznění očí neobešla a svému lidu přirozenou tvář nikdy neukazovala. (Ovšem prý vypadala jinak, než na kresbách...)

Foto pixabay a kafe.cz

-    

-  


Komentáře