Preferujete české potraviny?

Sledujete na etiketách potravin, odkud pocházejí? Řada z nás ano, a to z mnoha důvodů. I když je pestrý výběr potravin téměř ze všech koutů světa velmi lákavý, je dovoz některých z nich zbytečný. 

 

Možnost volby je samozřejmě dobrá, ale je nutné dovážet suroviny nebo výrobky, kterých máme u nás dostatek? S náročnou logistikou souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také ekologická stopa, která se odvíjí od počtu najetých kilometrů.

Nevím, jak vy, ale já si například kupuju jedině česká jablíčka. Nedávno jsem si omylem vzala pár dovezených a vůbec mi nechutnala. A když vidím na lísce zelená jablka - jedno jako druhé, tvrdé a určitě daleko víc kyselé, než je dobré - jdu od nich pryč. Právě tak mi chutnají české jogurty a český chléb, nejlépe z některé malé pekárny. Anebo domácí, jaký peče moje rodinka.

V oblibě tuzemských produktů je nás víc. Podle loňského výzkumu STEM/MARK si stále víc Čechů, konkrétně 70 %, myslí, že jsou potraviny českého původu často lepší, než ty zahraniční. Spokojených s jejich kvalitou je dokonce 88 % respondentů. A navíc nákupem od místních zemědělců podpoříme zaměstnanost v našem kraji, krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí.

Odkud je u nás nejlepší ovoce nebo zelenina?

„Obecně ovoci u nás prospívá klima a půda jižních Čech, zelenině Polabí, obilí Haná, chovu skotu spíše podhorské, horské oblasti, chmelnicemi se zase pyšní samozřejmě Žatecko a Roudnicko-Ústecko a vinicemi jižní Morava a Mělnicko,“ vyjmenovává Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Z nutričního hlediska se doporučuje preferovat ovoce ze stejného klimatického pásma, v našem případě tedy mírného. Místní produkce je optimální volbou. Řada odborníků na výživu tvrdí, že ideálními zdroji vitaminů, minerálních látek a stopových prvků je ovoce a zelenina z našeho klimatického pásma.

Rodinné firmy vedou

Češi mají rádi jídlo a zároveň jsou velmi tvořiví. Proto u nás vzniká řada lokálních rodinných firem, které se specializují na výrobu jogurtů, sýrů, pečiva, chlebů, masných produktů, cukrovinek apod. Navazují tak na umění svých předků. Vyrábějí podle tradiční receptury a většinou tyto delikatesy nikde jinde neochutnáte.

(Upozornit na jejich výjimečnost mají za cíl také projekty zaměřené na jejich kvalitu, chuť a inovaci, jako např. Klasa, Regionální potravina nebo Chráněné označení. A protože jsou místní dodavatelé pravidelně kontrolováni, jsou jejich produkty opravdu kvalitní.)

Proč jsou dovážené výrobky občas levnější než tuzemské?

Klasická otázka, která každého z nás napadne. Jak je možné, že si leckdy připlatíme za naše produkty víc, než za ty z druhého konce světa nebo obecně ze zahraničí?

„Vyšší cena českých výrobků může mít několik příčin. Jednou z nich může být obchodní přirážka supermarketů. Dalším důvodem bývá i vyšší dotace na danou potravinu v dovozových zemích. Proto si mohou některé zahraniční firmy dovolit nižší cenu. Anebo jsou u nás někdy k dostání přebytky, které nejdou prodat v zemi, kde se vyrábějí, chovají nebo pěstují. Pak je samozřejmě pro výrobce výhodnější dostat je na jiný trh, např. na ten náš, a prodat je za nižší cenu,“ říká ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

 

O jaké naše výrobky mají zájem v zahraničí?

Určitě se jedná o oblast sladařství, pivovarství, o mlýnskou a cukrovarnickou technologii, ale velice žádané jsou také naše mléčné, pekařské a masné výrobky.

Foto: Akademie kvality

Komentáře