Mýty o minerálkách

To, že máme dostatečně pít, ví snad už každý. V létě to platí dvojnásob. Starší lidé na to často zapomínají, a je to špatně, protože nedostatečný pitný režim je v létě i v zimě příčinou a počátkem mnoha nemocí. 



Co pít? Určitě ne sladké limonády, ideální je čistá voda v kombinaci s minerálkami. Když si do sklenice přidáte plátek citronu nebo mátu, bude to jednak zdravé, jednak to bude hezky vypadat. A protože o minerálkách stále ještě koluje mnoho mýtů, zkusíme je dnes vyvrátit.

Minerálka je jen předražená kohoutková voda?

Údajně si až čtvrtina populace nemyslí, že minerálka obsahuje zdraví prospěšné látky a považuje ji za předraženou vodu.

Přírodní minerální vody se od kohoutkové vody liší tím, že jejich složení zůstává stejné od hlubinného pramene až ke spotřebiteli. To znamená, že jsou velmi kvalitní, čisté a neupravené, zcela bez obsahu chemických přídatných látek. Zároveň mají prokazatelný fyziologický účinek, a proto nabízí lidskému tělu víc než obyčejná voda. Navíc - když se potíme, ztrácíme tím i minerální látky. Jejich úbytek se ještě zvyšuje při fyzicky náročné práci nebo při sportu. Tělu musíme potřebné látky rychle dodat, a k tomu jsou nejvhodnější silně mineralizované vody (obsah rozpuštěných pevných látek se pohybuje od 1500 do 5000 mg/l). 

Informace o typu minerálky najdeme vždy na etiketě láhve.  

Minerálky se mohou pít jen v omezeném množství?

Více než polovina populace se bohužel domnívá, že minerálky se mohou pít jen v omezeném množství.

Minerální vody je vždy potřeba rozlišovat podle jejich mineralizace. Pro běžné každodenní pití se hodí slabě a středně mineralizované vody, například Dobrá voda, Korunní, Mattoni nebo Magnesia, které se mohou pít bez omezení a nemusejí se střídat. Obavy z „přemineralizování“ jsou zbytečné. Silně mineralizované vody (Hanácká kyselka, Poděbradka, Krondorf aj.) jsou zase vhodné při velké zátěži v namáhavých provozech, v letním období nebo při sportu. Zvláštní kategorii tvoří léčivé minerální vody (například Mlýnský pramen, Bílinská kyselka, Vincentka nebo Šaratice), které mívají velmi silnou mineralizaci a měly by být užívány po konzultaci s lékařem.

Minerálky nejsou vhodné pro děti?

Ani v tomto názoru nemá naše populace jasno. Skutečnost je následující: vedle balených pramenitých a kojeneckých vod jsou přírodní minerálky nejvhodnějšími tekutinami k pití i pro děti. U minerálních vod je jen důležité sledovat obsah sodíku; limit splňují úplně všechny slabě i středně mineralizované vody. a dokonce také některé silně mineralizované vody. Pokud se dítě pohybuje v horku nebo intenzivně sportuje, může silně mineralizovaná voda plnit funkci iontového nápoje. Silně mineralizované vody jsou vhodné i pro doplnění tekutin a ztracených minerálních látek v případech, kdy dítě zvrací nebo má průjem.  

Obsahují hodně sodíku?

Téměř polovina z nás netuší, jak jsou na tom minerálky s obsahem sodíku. Pětina populace se údajně  domnívá, že minerálky ho obsahují hodně, a proto by se jim měli vyhýbat zejména lidé s vysokým krevním tlakem.

Na našem trhu jsou běžně k dostání minerálky s nízkým obsahem sodíku. Jsou to všechny slabě a středně mineralizované, a dokonce i některé silně mineralizované vody. Sodík patří mezi látky nezbytné pro zdravé fungování organismu, proto problémem nemusí být jen jeho nadbytek, ale také nedostatek - při sportu nebo při práci v horkém prostředí. 

Škodí ledvinám?

Odborné práce dokazují, že na prevenci vzniku ledvinových kamenů (urolitiázy) má příznivý efekt voda s obsahem minerálních látek. Například vyšší obsah hořčíku anebo draslíku ve vodě vede k alkalizaci moči (tzn. ke snížení její kyselosti), a tím ke zvýšenému vylučování citrátu, což brání vzniku urolitiázy. Není tedy pravda, že by minerální vody přispívaly ke vzniku ledvinových kamenů. Ke každodennímu pití jsou vhodnější minerálky s nižším a středním obsahem minerálních látek. V prevenci urolitiázy jsou vhodné také ovocné šťávy, zejména pomerančový džus, nevhodné jsou kolové nápoje a nápoje s obsahem cukru, které riziko vzniku ledvinových kamenů zvyšují. 

PET láhve zhoršují kvalitu nápoje a poškozují zdraví?

Všechny materiály, z nichž mají být vyráběny potravinářské obaly (či jakékoliv jiné předměty určené pro styk s potravinami), musejí splňovat velmi přísné bezpečnostní požadavky. Materiály, které výrobci používají pro balení přírodních vod, tj. PET a sklo, jsou stoprocentně recyklovatelné; všichni výrobci nesou za tyto obaly odpovědnost a platí nemalé prostředky za jejich sběr, třídění i recyklaci. 

Ilustrační foto: pixabay

Komentáře