Na sluníčko jedině s brýlemi

Brýle proti slunci nejsou jen zajímavým módním doplňkem, ale ve slunečných dnech, kterých jsme se naštěstí už dočkali, přímo nutností. Brýle tohoto typu dokonce mají "svůj" den, a to 27. červen. 



K nákupu slunečních brýlí by měl zákazník přistupovat stejně jako k nákupu brýlí dioptrických. Neměli bychom je zapomínat třeba před dovolenou, a pak si je koupit někde ve stánku; neautorizovaní prodejci nemají všechny podstatné informace o tom, jaké parametry by měly brýle mít. Samolepkám na brýlích můžete, ale spíš nemusíte věřit. Pokud si chcete dobře chránit zrak, kupujte raději u odborníků. Na nákup jakýchkoli, tedy i slunečních, brýlí si udělejte dost času, vyzkoušejte je a nechte si poradit od odborného personálu.


Před časem mi MUDr. Pavel Němec z Oční kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze, přední odborník z oblasti vitreoretinální chirurgie a odborný konzultant v oblasti OCT diagnostiky a sítnicové problematiky, odpověděl na otázku, která se týkala především (ale nejen) starší populace::

Jaký máte názor na sluneční brýle? Sdělovacími prostředky proběhly i názory, že je nosíme příliš a často zbytečně?

„Naše přirozená čočka se právě tak jako sítnice s věkem mění. Čočka se kalí (šedý zákal), vzniká tak jakýsi ,přirozený věkový filtr‘, který trochu brání přístupu světla. Ale ani tuto clonu nelze brát jako naprosto spolehlivou obranu buněk sítnice. Především pro všechny světlooké - pro modré a zelené oči - platí, že silné záření oslabuje sítnici. Vadí odrazy světla na plochách, jako jsou sklo, písek, led, sníh, vodní hladina…“

A pozor, všichni senioři, kteří podstoupili operaci šedého zákalu, ztratili „přirozenou“ bariéru mírně zkalené čočky. Místo své čočky mají umělou, která před sluncem chrání mnohem méně. Existují sice nadstandartní čočky, které sluneční záření částečně filtrují, ale přesto platí nutnost nosit na slunci sluneční brýle.

“Ochrannou funkci v oku zastávají především rohovka a spojivka, které zachycují většinu ultrafialových paprsků. Při jejich nadměrném zatížení ochranná funkce oslabuje. Mohou tak vznikat bolestivé akutní záněty a řada dalších nezvratných poškození zraku. Proto se připojujeme k aktivitě, jejímž hlavním cílem je upozornění, že sluneční brýle bychom neměli vybírat pouze podle jejich designu. Podstatné je i jejich zdravotní a bezpečnostní hledisko. Na svátek slunečních brýlí jsme navíc rozšířili akční nabídky v našich pražských optikách,“ říká Martina Němcová, zakladatelka prémiových optik OpticLab.



Brýle Ray-Ban: Nepravidelný oktagon brýlových skel vsazený do zlatého rámu z pružného kovu je luxusní a revoluční zároveň. RAY-BAN® patří již od roku 1937 k předním výrobcům brýlových čoček s jasným cílem – chránit oči a zajistit maximální funkčnost výrobku.

Kvalitní sluneční brýle musí mít UV filtr alespoň 400 nanometrů. Tato hodnota udává téměř stoprocentní pohlcování škodlivého ultrafialového záření. Pokud chcete očím ulevit, můžete zvolit ještě zrcadlové nebo polarizované brýlové čočky. Zrcadlové čočky odrážejí světlo, a díky tomu získáte během hodně slunečného dne větší pohodlí. Takzvaná polarizace zase usměrňuje sluneční paprsky, které se odrážejí od ostatních povrchů. Nedochází proto k oslnění například od odrazu vodní plochy, od silnice nebo v zimě od sněhu na horách. Proto jsou polarizovaná skla často součástí brýlí určených pro sport.“ 

Foto: pixabay a archiv


Komentáře