Tip na výlet: Kostelec, Kostelec...

Kostelec nad Černými lesy je moje srdeční záležitost. Mám tam výborné kamarády a spoustu vzpomínek na dětství.


Naproti hezké vile, kde jsme bydleli, začínala zeď od pivovaru, která byla v mém časném dětství "vyzdobena" velkými plakáty s Gottwaldem a Stalinem. Vyšla jsem z branky a poznamenala: Á, Masauyk! Tatínek mi necloumal ručičkou proto, že jsem neuměla "r". A pak si ještě pamatuju, že jsem v autobusu celou cestu hlasitě zpívala: Kostelec, Kostelec, tam jsem přišel o věnec. Spolucestující se smáli, a tak jsem pro velký úspěch přidávala a přidávala.

Je to už dlouho, ale do tohoto městečka se stále ráda vracím. V kosteleckém zámku, kde sídlí Vysoká lesnická škola, teď otevřeli i prohlídkovou trasu. Kdysi jsem tu se spolužáky z gymplu zažila skvělou brigádu; po snídani nás odvezli do lesa a rozdali takové jakoby pistolky. Dvě měření výšky stromu začínala tím, že jsme v určité vzdálenosti zamířili do úpatí stromu a potom na vršek jeho koruny. Uvedená čísla jsme, myslím, někam zapisovali. Teď jen doufám, že moje nepatrné schopnosti zacházet s čísly snad nezpůsobily kosteleckému lesnímu porostu velké omyly a škody.


O víkendu je otevřena i Galerie Jana Svatoše, najdete ji pár kroků od náměstí a rozhodně stojí za vídění. Ve velkém parku i uvnitř nejdete mnoho keramických i jiných objektů, které vám dodají optimismu, někdy i proto, že kilogramy navíc ještě nejsou tolik vidět.

Tato galerie je především orientována na keramickou plastiku a její ambicí je nabídnout výstavní prostor předním našim i zahraničním keramikům-sochařům, kteří nemají u nás příliš možností vystavovat v adekvátním noblesním prostředí. Pojetí galerie je nejen orientováno na stránku výstavní, ale jejím cílem je i přitáhnout kulturní zájemce o koupi výtvarných děl, která se jim zde nabídnou ve velké šíři a trvalém čase.

Výstavní prostory galerie není pouze rekonstruovaná stodola, ale též zahrada v parkové úpravěrozhledna či kamenné hlediště před galerií. Celková výstavní plocha galerie je 7 309m2.

Nová galerie keramické plastiky je autorským dílem architekta Ing. arch. Jana Línka, našeho předního moderního současného autora a za zhlédnutí stojí právě ona povedená symbióza architektonického provedení a vystavovaných výtvarných objektů.

A když už se vám nebude chtít chodit, zajděte do Modrých dveří. Mají tu všelijaké dobroty a samozřejmě i skvělou kávu.


Komentáře