Všechno o minerálních látkách, vitaminech a stopových prvcích 1

Část 1: Minerály

Mikronutrienty, to jsou minerální látky, stopové prvky a vitaminy, jsou nutnou součástí výživy člověka. Jejich potřeba je v rámci denní stravy nepatrná, ale pro správné fungování organismu nezbytná. Jejich funkce je vzájemně provázaná; nedostatek jednoho prvku může negativně ovlivnit vstřebávání a metabolismus ostatních, a totéž platí i o nadbytku.



Vstřebatelnost minerálních látek závisí na mnoha faktorech, ale obecně platí, že se lépe vstřebávají z tekutin, ideálně z minerálních vod, nebo z potravy v tekuté formě. Vylučují se především močí, ale i stolicí a potem. To znamená, že při zvýšeném pocení nebo zažívacích potížích (při průjmu nebo při zvracení) je nutné pamatovat na jejich zvýšený přísun.

Vápník

Je důležitý především pro tvorbu kostní tkáně včetně zubů, pro správnou srážlivost krve, pro obměnu kostní hmoty a pro práci nervů a svalů, Jeho nedostatek vede k osteoporóze,  k srdečním arytmiím a ke křečím. U žen  po menopauze a u starší populace obecně je vhodné sledování kostní denzity.


Nejlepší zdroje: mléko, jogurty a ostatní kysané výrobky, tvrdé sýry, brokolice, květák, rukola, para ořechy, mandle

Hořčík

Podporuje správnou práci svalů včetně srdečního, nervového systému, ovlivňuje metabolické procesy a tvorbu kostí a zubů, Česká populace má obecně nedostatek hořčíku, doporučená denní dávka je 300 mg. Nedostatek hořčíku se projeví křečemi, srdečními arytmiemi, neuropatií a sníženou odolností proti střevním infekcím.


Nejlepší zdroje: ořechy (nejlépe para), semínka, luštěniny, celozrnné výrobky, mléčné výrobky, maso, brambory, zelenina, banány, pomeranče

Draslík

Spolu s vápníkem a hořčíkem je nezbytný pro funkci svalů, tedy i srdce, pro regulaci krevního tlaku a pro nervový systém. Při jeho nedostatku je organismus celkově oslabený, unavený a může dojít i k poruchám srdeční akce a zpomalení činnosti střev.

Nejlepší zdroje: stejné jako s hořčíkem


Pro doplnění ztrát vody a minerálních látek se hodí přírodní minerálky.


Sůl není nad zlato

K dalším minerálům, bez nichž se organismus neobejde, patří fosfor a sodík. Fosfor obsahují prakticky všechny potraviny, sodíku (soli) přijímá většina z nás nadbytek.

Foto: pixabay

Komentáře