Všechno o stopových prvcích, vitaminech a minerálech 2

Část 2: Stopové prvky

Stopové prvky patří mezi tzv. mikronutrienty. Lidský organismus jich potřebuje jen minimum, tedy stopové množství, ale pro jeho správné fungování se bez nich neobejde; jak nedostatek, tak i jejich nadbytek způsobí i vážné zdravotní problémy.


Železo

Má důležitou úlohu při transportu kyslíku v krvi i pro jeho existenci ve svalové tkáni. Nedostatek tohoto prvku se brzo projeví chudokrevností se snížením tělesné i duševní výkonnosti a špatnou imunitou. Vnějšími projevy jsou například lomivé nehty, suchá svědící kůže, vypadávání vlasů, trhlinky v koutcích úst a afty.

Nejlepším zdrojem železa je maso, především vnitřnosti, vejce, obiloviny, luštěniny, ořechy, ovesné vločky. A také zelenina a ovoce, které díky vitaminu C zlepšují vstřebávání železa.

Zinek

I tento prvek pomáhá zajišťovat imunitní pochody v organismu, uplatňuje se při růstu a tvorbě tkání a při hojení zlomenin, je nezbytný pro správný metabolismus. Deficit se projevuje střevními záněty, špatným stavem pleti, vlasů a nehtů.

Tento prvek vám nebude chybět, pokud budete ve své stravě dodržovat stejné zásady jako u předešlého prvku. Ideálním zdrojem jsou navíc dýňová semínka.

Selen

Toho máme v našich podmínkách obecně velmi málo, a právě selen je významným prvkem v oblasti antioxidační aktivity.

Prevencí nedostatku je pestrá strava s důrazem na maso a vejce, ovesné vločky, semena, ořechy (nejlépe para) a ze zeleniny kupříkladu na zelí a brokolici.

Jód

Už ze školy si pravděpodobně pamatujeme, že je nepostradatelný pro správnou funkci štítné žlázy, u dětí do tří let pro rozvoj mozku. V našich podmínkách se jeho nedostatek řeší suplementací, obohacováním kuchyňské soli jodidem draselným.

Jód obsahují mořské ryby a minerální vody.

Měď

I tento prvek kladně ovlivňuje imunitu, antioxidační procesy, krvetvorbu a stav pokožky, vlasů a nehtů. Nedostatek mědi negativně ovlivňuje práci srdce a tvorbu cholesterolu. 

Zdrojem mědi jsou ryby, vnitřnosti, luštěniny, ořechy a semínka.

Chrom

Působí proti vzniku diabetu II. typu a kladně ovlivňuje imunitu.

Najdete jej ve vejcích, játrech, v ovesných vločkách, v kakau, v zelenině - především v rajčatech, a také v houbách.

Fluor

Tento prvek je obsažen v pitné vodě - v různé míře podle složení, a také v minerálkách.

Foto: pixabay


Komentáře