Všechno o vitaminech, minerálech a stopových prvcích 3

Část 3: Vitaminy 

Právě vitaminy patří pravděpodobně k nejznámějším složkám zdravé stravy. O jejich důležitosti pro zdraví nikdo nepochybuje, ovšem otázkou je, zda o nich máme dostatečné a správné informace. Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K)  se v těle udrží několik týdnů nebo dokonce měsíců, rozpustné ve vodě (C a skupina vitaminů B) musejí být průběžně doplňovány. Jak nedostatek, tak nadbytek (především při nadbytečném užívání vitaminových doplňků) způsobuje poruchy funkce organismu. 




Vitamin A (retinol) a karoteny

Jsou to významné antioxidanty a látky podporující správnou imunitu, růst a zdravé oči. Zvýšenou potřebu mají těhotné ženy, a také kuřáci. Nejlepším zdrojem je maso, vnitřnosti, ryby, vejce zelenina a ovoce.

Vitamin D

Příznivě ovlivňuje mineralizaci kostí, imunitu, nervosvalový přenos a krevní srážlivost, a to díky tomu, že v těle udržuje konstantní hladinu vápníku. Chrání i srdce a střevní buňky ve vztahu k redukci nádorových změn. Zdrojem tohoto vitaminu je sluneční záření, tučné ryby, tresčí játra, vejce, houby.

Vitamin E (tokoferol)

Je pokládán za nejdůležitější antioxidant. Je prevencí nádorového bujení, zlepšuje tvorbu pohlavních buněk a plodnost, podporuje hojení ran; vysoké dávky by však měly negativní důsledky na krevní srážlivost. Najdeme jej v ořeších a semínkách, v rostlinných olejích, v obilovinách, luštěninách, v mléce, v mase a ve vejcích.

Vitamin K

Má klíčový význam pro srážlivost krve, a také při mineralizaci kostí, při růstu a metabolismu buněk cévních stěn. Ve stravě nezapomínejme na játra, olivový olej, zelenou zeleninu a vejce, především žloutky.

Vitamin C

Pravděpodobně nejznámější vitamin má v organismu mnoho práce; antioxidaci, zajišťování správné funkce nervového systému, kardiovaskulárního aparátu, imunitu. I zdroje jsou známé - ovoce a zelenina všeho druhu, a to i brambory.

Vitaminy B (B9 - kyselina listová, B1 - thiamin, B6 - pyridoxin, B12, B3 - niacin)

Ovlivňují metabolismus, nervovou soustavu, snižují hladinu homocysteinu, který má klíčovou roli pro rozvoj aterosklerózy, kyselina listová snižuje riziko vývojových vad plodu. Opět tu zdůrazňujeme konzumaci masa, především vnitřností a ryb, mléčných výrobků, obilovin a luštěnin, oříšků, semínek, ovoce a zeleniny.


Nezapomínejte na česnek, obsahuje vitaminy A, B, C a E 

Foto: archiv

Komentáře