Kafíčko nebo čaj?

 

Ještě poměrně nedávno se tvrdilo, že káva zvyšuje krevní tlak může škodit žaludeční sliznici. A tak si mnoho hypertoniků kávu odpíralo. Jak je to opravdu s kávou a čajem?


Účinky kávy na lidský organismus zkoumají odborníci na celém světě už řadu let. Stále více z nich potvrzuje, že konzumace kávy má u zdravého člověka spíš pozitivní účinky a působí dokonce jako prevence určitých typů onemocnění. Povzbuzuje pozornost, zrychluje mentální aktivitu. Vědci a lékaři ovšem zároveň upozorňují, že účinky kávy se u každého projevují individuálně, a shodují se v tom, že za přiměřené pití kávy lze označit denní konzumaci čtyř až šesti šálků.

 V případě častého pití kávy, ale i u obvyklých dvou až tří káviček denně, je dobré pamatovat na to, že dochází k vylučování zdraví prospěšných minerálních látek z těla a také k celkovému odvodnění. Je proto vhodné pít ke kávě vodu s minerálními látkami. Ideální jsou přírodní minerálky.

Vypozorujte si účinky

Kofein ovšem může u disponovaných jedinců oddálit nástup spánku. Tělo na něj reaguje zvýšením krevního tlaku a rychlejší srdeční pulzací, zvýšenou sekrecí žaludeční kyseliny, a tedy i celkovým zrychlením metabolismu. Přemíra kofeinu proto může naopak způsobit nervozitu, neklid, nesoustředěnost a ztrátu schopnosti jemné motorické regulace. 

Nejen kofein

„Semena kávy obsahují kofein, který povzbuzuje činnost srdce, mozku, nervů, ledvin a svalů. Kofein je v současné době nejznámější a nejlépe popsanou účinnou látkou v kávě. Tento nápoj obsahuje spoustu dalších, lidskému organismu prospívajících látek,“ potvrzuje Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve VFN v Praze. 


 
V zimě máme rádi čaj

Čaj patří mezi pochutiny a nemá žádný výživový význam. Hlavním důvodem jeho konzumace jsou především senzorické vlastnosti, tj. chuť a vůně. V poslední době se čaj, zejména zelený, cení a konzumuje pro obsah antioxidantů. Čaj se pije také pro obsah kofeinu, který je vyšší než v kávě – koncový nápoj z čaje má ovšem kofeinu v porovnání s nápojem z kávy méně, a to díky méně koncentrovanému nálevu (1–2 g čaje na 1 šálek, obvykle 7–10 g kávy na 1 šálek).

Bylinný čaj je zdravý, ale...

„Neslazený čaj může být součástí pravidelného pitného režimu dospělých, ale i dětí, jen je třeba brát ohled na některá specifika konkrétních druhů čajů. Silné výluhy čajů mohou více dráždit žaludeční sliznici, při pravidelné konzumaci bylinných čajů je důležité zvážit účinnost jednotlivých bylin. U dětí doporučujeme přihlédnout ke stimulujícím účinkům čaje,“ upozorňuje Mgr. Růžičková.

Průměrný konzument čaje vypil minulou zimu o 4 l více tohoto nápoje než letos na jaře, tj. 12 l čaje za měsíc. Kávu konzumovalo minulou zimu 82 % populace, přičemž 79 % minimálně jednou týdně a každý její konzument vypil průměrně 7 l kávy za měsíc.

Foto: pixabay a archiv

 

Komentáře