Pijme: něčeho dost, něco s noblesou

Tekutiny jsou pro život člověka nepostradatelné. Podporují všechny funkce organismu a jsou dokonce i  součástí prevence řady onemocnění. 



Přírodní minerální vody, stejně jako pramenité a kojenecké, jsou původní, přírodou vytvořené a staletími prověřené, navíc horninami filtrované a chemií netknuté. Jejich složení zůstává stejné - od hlubinného pramene až ke spotřebiteli - a představují tak v podstatě biokvalitu v pitném režimu.

Nejvhodnější volbou pro doplňování tekutin je přírodní voda, slabě nebo středně mineralizovaná,“ doporučuje Mgr. Lucie Růžičková, odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční terapie a vedoucí nutriční terapeutka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.  

Vhodnou součástí každodenního pitného režimu jsou především přírodní minerálky, které doplňují tělu důležité minerální látky - např. hořčík, vápník, draslík, fluor.  Slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l můžeme pít bez omezení jako součást pravidelného pitného režimu.

Konec roku je pro mnohé z nás příležitostí připít si na příští rok (a to i my, kteří nemáme rádi "veselí" na konci roku) a popřát si hezký, snad už proboha téměř bezkovidový rok. 

Co na alkohol říká odborník?



„Může navozovat příjemný pocit, pohodu, dobrou náladu a sváteční atmosféru. Mylně se domníváme, že je to i lék na dlouhodobý stres. V menší míře může sloužit pozitivně, ale ve větším množství škodí,“ varuje Mgr. Růžičková a dodává: „Alkohol by měl být konzumován s noblesou a pocitem výjimečnosti. A protože odvodňuje, měly by se k němu popíjet nealkoholické neslazené nápoje, nejlépe opět minerálky.“

Alkohol  obsahuje velké množství energie, což může být důvodem nechtěného navýšení hmotnosti ve vánočním a povánočním období. Přehnané popíjení míchaných nápojů, které obsahují destiláty, je nebezpečné. Alkohol v nich vypadá neškodně, proto se to s ním může snadno přehnat. Míchané alkoholické nápoje by se měly pít umírněně i přesto, že se zdá, že téměř žádný alkohol neobsahují. 



Tipy na méně sladké „sváteční“ nápoje, vhodné i pro děti

·     100% pomerančový džus ředěný přírodní minerální vodou v poměru 1:3-4,
na ozdobu kolečko pomeranče a limetky

·     100% ananasový džus, kokosové mléko a slabě mineralizovaná voda v poměru 1:1:3,
kostky ledu, na ozdobu kousky ananasu

·     směs podušeného mraženého lesního ovoce zalitá středně mineralizovanou vodou,
malé množství medu


Jaká je ta správná míra? 

Pro představu je to jedno pivo nebo jedna sklenka vína, pro ženy vždy o něco méně. 

Podle Světové zdravotnické organizace je doporučený denní příjem alkoholu pro muže 20 g 

a pro ženy 10 g, což odpovídá u mužů 0,5 l piva, 250 ml vína nebo 60 ml destilátu a u žen 0,3 l piva, 0,125 ml vína nebo 40 ml destilátu.




Komentáře