V souladu s přírodou

Není to dlouho, kdy jsme si s příchodem dalšího roku přáli hodně zdraví. Není to fráze, a obzvlášť ne v posledním období. Zdraví snad všichni klademe na nejvyšší příčku osobního žebříčku hodnot. Se zdravím každého z nás těsně souvisí zdraví naší planety; zdravé životní prostředí je prioritou pro každého z nás. 

A v tom máme co dohánět. Tady je připomínka několika možností, jak začít přímo u sebe doma.

 

Uklízejme ekologicky!

Při úklidu spotřebováváme řadu prostředků, které obsahují chemikálie zatěžující životní prostředí. Přitom mohou škodit i našemu zdraví, protože při práci vdechujeme částice nejrůznějších čističů, dezinfekcí, gelů, osvěžovačů vzduchu, sprejů, WC prostředků, repelentů, prostředků na hubení hmyzu... Navíc se kromě ovzduší dostávají i do odpadních vod a znečišťují přírodu. 



Při praní, uklízení, mytí nádobí a dalších činnostech proto můžeme využít tipy našich babiček a používat přírodní čistící prostředky jako je jedlá soda, citronová šťáva, ocet... Na trhu však nalezneme rovněž řadu ekologických přípravků, které jsou šetrnou alternativou. Dívejme se, zda jsou opatřeny ekologickými certifikáty a nezapomeňme také na správné dávkování prostředků, abychom jich nepoužívali víc, než je nutné. Někdy dokonce není potřeba žádný – stačí utěrka z mikrovlákna a voda. Také při používání spotřebičů správně využívejte správné programy a režimy. Díky tomu šetříte energii.

 


Mysleme na čistý vzduch!

Nezapomínejme každý den často větrat, abychom měli doma čerstvý vzduch a nekoncentroval se v něm CO2! Ovšem pozor: zejména v městských aglomeracích hrozí, že se do našeho bytu dostane při větrání také mnoho nečistot včetně výfukových plynů automobilů. V našem domácím prostředí se mohou nacházet i další škodliviny, například jemné prachové částice a viry, bakterie, plísně, pyly, alergeny z rostlin, části textilií, zápachy vznikající jako výpary při vaření, zbytky vonných svíček... To vše se následně dostává do našich dýchacích cest. A navíc - pokud přece jen používáte chemické čisticí prostředky, mohou se také hromadit ve vzduchu. Ve skutečnosti může být kvalita vnitřního vzduchu v domácnostech několikrát horší než kvalita venkovního vzduchu.


Tip: Buďme v souladu s přírodou!

Až budete vybavovat interiér, myslete na to, aby byly nově pořízené věci kvalitní a nadčasové, ať už jde o nábytek, spotřebiče, bytové doplňky, ale i podlahy, dveře a další. Je to podobné jako s oblečením v šatníku – vyplatí se mít raději méně věcí, zato kvalitní. A to i za cenu vyšších pořizovacích nákladů, jelikož v konečném důsledku vlastně ušetříte, když nebudete každých pár let kupovat nové a nové vybavení. Pokud se vám něco rozbije, vždy se snažte nejprve danou věc opravit než hned pořizovat novou. 



Tip: Využívejte přírodní materiály, které podporují zdravou domácnost!

Vsaďte na recyklovatelné a přírodní materiály jako je dřevo, kůže, ovčí vlna, papír, rákos, korek, juta, bambus, hlína... Šetří přírodu a dokážou navíc krásně vyladit interiér! Návrat k přírodě podtrhují i zemité tóny, které jsou nyní „in“. Některé květiny se zelenými listy, například kulkas zamiolistý a mnohé další, pomáhají čistit vnitřní prostory. Zároveň to nepřehánějte s textiliemi, ve kterých se usazují prach a roztoči. Zvláště u alergiků mohou způsobovat zdravotní potíže. Takže - kočka na lůžku sice působí dekorativně, ale alergici si musejí dávat na zvířata v bytě velký pozor. 


Foto: pixabay a archiv


Komentáře