100 plus 1 zajímavost...

 ...a nepochybně ještě víc

To je Dubaj. Návštěva tohoto velkoměsta je vpravdě životním zážitkem, a to i v případě, že tu není Expo. Ano, mají naftu a jsou bohatí, ale přesto člověk z naší země žasne, co tu za 50 let dokázali postavit.



Z nevlídného únorového dne jsme se za pár hodin ocitli ve slunečných 25 stupních - a byl to šok, nejen teplotní.


Všude naprosto čisto, všichni v rouškách i venku (a mají minimum nemocných s covidem), disciplinovaní, příjemní a ochotní. Na ulicích, v metru, v obchodech. V okolí hotelu jsem viděla člověka, který ometal okolí takovou tou jakoby prachovkou, kterou doma šmejdíme po nábytku.


V Dubaji je všechno naddimenzované. Třeba rozloha supermarketů. Ne že bychom právě tam trávili čas - ale museli jsme jimi několikrát projít, například při hledání výhledu na známou "palmu" nebo při ranním poklusu ke správnému výtahu na Burj Khalífa, kde jsme stihli východ slunce. Je to nejvyšší budova na světě (828 metrů) se 163 patry. Stavěli ji šest let a potěšilo nás, že na výrobě výtahů se podílela i pardubická firma.
 





Expo. Udržitelnost, mobilita, příležitost, spojování myšlenek, vytváření budoucnosti. Prezentuje se ti více než 180 zemí a několik dalších nadnárodních společností různých zaměření. 



Některé pavilony nás uchvátily - Španělsko, Holandsko, Singapur, Finsko, Pákistán, Peru a samozřejmě Emiráty. Český pavilon je bohužel velkým zklamáním. Dobré myšlenky jsou tu prezentovány bez nápadu, svět se dnes neobejde bez audiovizuální prezentace. Nachodili jsme spoustu kilometrů a nožičky bolely. Aspoň některé z naší party.

Moře je tu nádherné (daleko od centra), ale při návštěvě rozhodně nezapomeňte na Golden Frame. V přízemí je historie tohoto území, pak vyjedete výtahem a nahoře je současnost a nádherný výhled. 


Vidíte (dole na zemi) i podobiznu šejka Mohammeda bin Rashida. Prý má 30 dětí a šest žen. Jedna z nich, snad jordánská princezna, mu utekla, skrývá se (ale údajně vysoudila velkou částku peněz).  

Taky jsme stihli výlet do pouště, jízdu na dunách a večeři s programem. A západ slunce.



Kterou z mnoha fotek ještě vybrat? Nejlépe je všechno vidět a udělat si obrázek sami. 

Toto je odchod z Expa... 

...a naše "skupinka"💓


Komentáře