Bacha na klíšťata

Jsou všude, po celé republice, na horách i v nížinách. V lese, ale i v parku, na zahrádce, najde si vás při kondičním běhání, při jízdě na kole i při procházce se psem.



Přenášejí lymskou borreliózu, proti které se očkovat nedá, ale proti daleko nebezpečnější klíštové encefalitidě existuje účinné očkování. A pro osoby nad 50 let je zdarma, správně řečeno hrazené zdravotními pojišťovnami, ostatním věkovým kategoriím poskytují různě vysoké příspěvky zdravotní pojišťovny.

 

Jak se projevuje klíšťová encefalitida?

 Klíšťovka, jak jí někdy říkáme, probíhá jako nehnisavý zánět mozkových blan nebo zánět mozku. K nákaze obvykle dochází v přírodě po přisátí infikovaného klíštěte nebo, výjimečně pitím nepasterizovaného mléka. Nakazit se můžete i při odstraňování klíštat psům a kočkám.

Onemocnění mívá dvoufázový průběh. Zpočátku se objevují teploty s necharakteristickými příznaky  - s únavou, bolestmi hlavy a svalstva a celkovou malátností. Tyto počáteční příznaky se podobají chřipkovému onemocnění. Poté se nemocnému na pár dnů uleví a cítí se lépe, ale virus se zatím v těle množí.

Ve druhé fázi nemoci se pacient cítí daleko hůř, virus již pronikl do mozku. Objeví se až nesnesitelné bolesti hlavy, vysoká teplota, světloplachost, závratě až poruchy vědomí, ztuhnutí svalů na šíji. V této fázi musí být pacient hospitalizován. Při lehčím průběhu nemoci – meningitidě - virus postihne především mozkové pleny. Během léčení obvykle dojde k rychlému ústupu potíží, pacient odchází za 2 až 3 týdny domů, a potom následuje několikaměsíční rekonvalescence. Při těžší formě nemoci (encefalitida) virus zasáhne mozkovou tkáň. Průběh onemocnění je daleko vážnější, zvyšuje se i procento trvalých následků. Až 60 procent případů má dlouhodobé následky, jako je nespavost, ztráta soustředění, zpomalení řeči, nižší výkonnost, psychické i psychologické poruchy, ale i obrny lícního svalu či svalů horních končetin. Tyto problémy se týkají především (ale nejen!) starších osob. V krajních případech onemocnění i přes maximální péči lékařů končí úmrtím.

Všechny informace vám poskytne a naočkuje vás buď praktický lékař (nebo lékař pro děti a dorost) nebo očkovací centrum; seznam těchto center najdete na

www.pozorkliste.cz

Foto: pixabay a archiv

 

Komentáře