Nezapomeňte na maminku

Vždycky je to druhá neděle v květnu a pokud máme hodné děti, tak dostáváme květiny. Tenhle svátek mám ráda a naopak dost nerada vzpomínám na nucené oslavy Mezinárodního dne žen... 



Obvykle jsme dostaly tři červené karafiáty - od té doby je přímo nenávidím - pokud to lze říci o květinách, které za nic nemohou, dva lehce olezlé chlebíčky, turka v hrnku a navíc pohled na stále "veselejší" mužské kolegy, kteří tento svátek s oblibou a radostně slavili.

Trošku z historie, pokud by to někoho zajímalo: Den matek se slaví jako vzpomínka na Annu Marii Reeves Jarvisovou, která bojovala za práva matek během americké občanské války. Poprvé se tento svátek slavil v USA v roce 1907, v roce 1914 byl uznán jako celonárodní svátek a postupně se rozšířil i do dalších zemí světa. U nás to bylo poprvé v roce 1923, a to hlavně díky Alici Masarykové. 

Přibližně v polovině zemí EU si jej připomínají vždy druhou květnovou neděli stejně jako u nás, ale třeba ve Španělsku, Portugalsku, Maďarsku nebo Lotyšsku maminky oslavují už první neděli v květnu, a  ve Francii až poslední májovou neděli. Ale to nevadí, slavit se má co nejvíc a my, maminky, si to zasloužíme.

Za sebe říkám, že nechci nic jiného, než hezkou kytičku od syna. Ovšem pokud jste dospělé děti a chcete se  spolu s maminkami víc rozšoupnout, můžete se rozhodnout pro netradiční, řekla bych dokonce velmi netradiční, dárek: můžete jim objednat speciální dárkovou krabici (Pivoteka.cz) plnou všelijakých delikates. V originálním kufru najdete i tekuté dobroty, například griotku, luxusní ovocné pivo a mnohé další laskominky.  Maminka se s vámi docela určitě rozdělí...

Foto: pixabay a archiv



Komentáře