3 grácie na 3 dny ve Vídni

No, grácie... Spíš máme rády kavárny a restaurace, a tak by se mohlo zdát, že jsme se soustředily jen na zmíněné gastronomické podniky. Ale úplně tak to nebylo. 



Prochodily jsme Vídní za tři dny poměrně dost kilometrů. Byly jsme v chrámu Sv. Štěpána, v Albertině - výstava Od Moneta k Picassovi, viděly Radnici, Burgteatr, Hofburg, úžasný Schönbrun s pozitivní energií v zahradách, Muzeums Quartier - něco z toho jen zvenku. No a samozřejmě Hundertwasser opakovaně, protože jsme bydlely v jeho zadním traktu. 


Vídeň je moc hezká, ale v současné době je na každých pár metrech malý bagr, všude na obzoru jeřáby, opravuje se a buduje se. Asi chtějí hodně prací stihnout do prázdninové sezony.

Zašly jsme i do tržnice, kde mají skvělé čokolády Lindt za euro, nakoupily Mozartovy koule a byly ve třech vynikajících kavárnách. Kavárna Sluka s českým jménem, na vstup do další z nich (Demel) jsme musely vystát frontu; bylo vedro a nefungovala tam klimatizace. Ovšem moc jsme si to užily v pěkné kavárně v Schönbrunu i v nádherné starobylé Café Central.


 

Co jsme ochutnaly? Samozřejmě apfelstrudel, sachertorte, esteházytorte - no zkrátka paráda. Bílá rakouská vína jsou moc dobrá, červená jsme neochutnaly.


Jídelní orgie pokračovaly u Figlmullera. Řízek v této restauraci nesníte, přesahuje přes talíř ze všech stran, ale ochotně vám zbytek zabalí. Plachetta podává tradiční hovězí špičku ve skvělém vývaru, k tomu speciální brambůrky, špenát, jablkový křen (při našich zabijačkách se mu říkalo vejmrda) a topinky.


Tři grácie po příjezdu raději nestouply na váhu, ale užily jsme si to. Moc chválíme i RegioJet s dobrými zákusky za 10 korun a s kávou zdarma - už je to zase o jídle... Pan Jančura je skvělý podnikatel. Jen by se možná mohl zamyslet nad sympatiemi k bývalému premiérovi...





Komentáře