Co s hlučným spolucestujícím

Chytré telefony a tablety změnily naše cestování. Wi-Fi ve vlacích a v autobusech je stále častější, a tak se téměř každý může během cesty připojit i k internetu.



Existuje i zlozvyk hlasitého hovoru v dopravních prostředcích, často trvající desítky minut. dTest se podíval na možnosti obrany proti takovému jednání.

Dalším nepříjemností je hlasité hraní videoher, přehrávání videí a hudby. Cestující, který se nedobrovolně účastní hlasitých projevů spolucestujících, často přemýšlí o možnostech řešení takových situací.

„Prostředky obrany existují,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, a dodává:

„Od řešení tady a teď, kdy se osobně pokusíte vysvětlit situaci obtěžujícímu spolucestujícímu, přes stížnost průvodčímu ve vlaku nebo v autobusu až po únik do jiných částí dopravního prostředku, je-li to možné.“

Dopravci ve svých přepravních podmínkách s hlučnými cestujícími počítají a například České dráhy stanoví, že „za porušení přepravních podmínek se považuje, pokud cestující porušuje běžná společenská pravidla a dobré mravy tím, že se chová hlučně, produkuje hlučně hudbu nebo zpěv, používá hlasitě audiovizuální techniku nebo je i přes upozornění ostatním spolucestujícím neúnosným způsobem na obtíž…“ 

Obdobné podmínky platí ve všech veřejných dopravních prostředcích.


Dopravci se snaží udržovat komfort cestujících i zřizováním tichých (Relax) oddílů nebo vagonů. V takových prostorech se očekává maximální klid, vypnuté zvonění mobilních telefonů a použití sluchátek při sledování videí a poslechu hudby. Nejsou-li takové prostory k dispozici, stále platí, že si cestující nemůže dělat, co se mu zlíbí.

„Často slyšíme argument hlučných cestujících, že oni jsou svobodní a mohou si dělat, co chtějí,“ připomíná Eduarda Hekšová a uzavírá: 

Svoboda jednotlivce vždy končí tam, kde začíná svoboda druhého. Ve veřejných dopravních to platí dvojnásob. Hlučným cestujícím, kteří nebudou respektovat pokyny průvodčího, se může stát, že je průvodčí vyloučí z přepravy, a to i s pokutou a za asistence policie.“

Máte-li problémy při cestování nebo jiné spotřebitelské dotazy, můžete se obrátit na bezplatnou spotřebitelskou poradnu dTestu, a to elektronicky na www.dtest.cz/spotrebitelska-poradna nebo telefonicky na číslo 299 149 009.

Ilustrační foto: pixabay

 

Komentáře