Máte náladu pod psa?

Podzim už to bude co nevidět a s ním i všelijaké smutky a depresivní nálady. Máte je (taky)? Třeba nám pomůže pár tipů, jak se jich zbavit.


  • Pravá deprese se projevuje přetrvávající smutnou až úzkostnou náladou, únavou, bolestmi hlavy, poruchami trávení, nadměrnou spavostí nebo naopak nespavostí, ztrátou zájmu o jinak oblíbené činnosti, myšlenkami na smrt. 

Nebojte se léků

Důležité je vyhledat pomoc. Je to nemoc jako každá jiná a lékaři ji umějí léčit. Pokud vám doporučí antidepresiva, nebojte se jich. Moderní typy těchto léků nejen že neškodí, ale pomáhají zlepšit náladu, chrání mozek před vlivem stresu a dokonce mají schopnost nastartovat tvorbu mozkových buněk; víme už totiž, že mozkových buněk sice během stárnutí ubývá, ale při správné životosprávě a při trénování mozku se tvoří nové. Pro každého se hodí jiný typ léků, a navíc - jejich účinky se neprojeví hned. A tak buďte trpěliví.



Jak se ještě bránit

👪Pěstujte společenské kontakty a přátelské vazby s rodinou a přáteli

😅Choďte hodně ven, na procházky, a to za každého počasí, i krátká procházka několikrát denně má význam


💥Pusťte si do bytu víc světla; můžete si koupit i speciální lampu (není drahá), která imituje denní světlo

👧Možná patříte ke generaci, která povinně užívala rybí tuk; dnes se k této prevenci vracíme různými  (dražšími) doplňky stravy, a právě rybí tuk zmírňuje depresivní stavy a pomáhá při předcházení mnoha dalších chorob

💖Pěstujte si šťastné chvilky, smějte se a dělejte si radost

Foto: pixabay

Komentáře