Jan Kačer: Honzo z Holic, je to zázrak

Zlatá éra Činoheráku. Sehnat lístky na představení bylo téměř nemožné, a tak jsme se s kamarádkou střídaly ve frontě, která se dlouhé hodiny před začátkem předprodeje v okýnku pokladny divadla vinula chodbou po schodech nahoru. Zřejmě k velké radosti nájemníků, kteří se ráno prodírali zástupem milovníků divadla.


Jednou jsme tam stály opravdu dlouho, až se objevil člověk a oznámil: Představení se odkládají, pan Abrhám šrouboval žárovku, spadl ze štaflí a zlomil si nohu. Politovaly jsme ho a šly do školy...


Na vynikající herce, kteří už jsou v hereckém nebi, vzpomínal Jan Kačer a jeho přátelé při křtu knihy Zadními vrátky. Kromě rodiny a přátel tu byla stále krásná Eliška Balzerová, prof. MUDr. Jan Pirk a Igor Chmela. Na Lávku přijeli rovnou z pohřbu milovaného kolegy Josefa Somra:

Těšila jsem se, že tajně vyťukám Josefovo číslo, dám odposlech a překvapím Honzu jeho blahopřáním k nové knize. Bohužel, osud a Pánbůh mi to zrušil... 

Eliška Balzerová: V Honzově knize jsou úvahy myšlenky, kterými se trápím i já. Taky stárnu, i mně pan profesor Pirk nahlížel do srdce...

Igor Chmela: Laskavé vzpomínky jsou dnes vzácnou hodnotou, důkaz, že psaní může být léčivé...

Jan Pirk: Tlusté knihy nejsou potřeba, Einstein popsal teorii relativity na patnácti stránkách...

Ano, poslední kniha Jana Kačera je poměrně útlá. Posmutníte si u ní, protože stáří bohužel není téměř nikdy příliš laskavé, ale najdete tu i krásné vzpomínky na Josefa a Libušku, na skvělý film Konec starých časů a mnoho dalšího. 

Ovšem najdete tu i veselé povídání dcer Jana Kačera. Alespoň jedna ochutnávka od Simony Kačerové - Desatero přežití, pokud jste herecké dítě. Vězte, že

Bod 1. Jste se narodilo nečekaně a nevhod, neboť se právě zakládá divadlo (jako v mém případě)

Bod 4. Dětství prožijete v divadelní šatně nebo v zakouřených divadelních klubech ve společnosti neznámých, nicméně kreativních dospělých osob uměleckého vzezření (většinou budoucích celebrit)

Bod 5. Školní docházku a veškeré studijní patálie musíte zvládnout samo, protože rodiče většinou nevědí, do jaké školy, natož třídy jejich dítě chodí (nebo nechodí).

Bod 8. Při troše štěstí (nebude-li před premiérou, zájezdem nebo filmováním) dorazí rodiče na vaši promoci, svatbu, křtiny vnoučat, kde budou ozdobou společnosti.

Bod 10. Pokud všechny uvedené body ve zdraví a s humorem přežijete, věřte, že herecké dítě má krásné dětství a rodiče, které obdivuje, miluje a ctí po celý život.

Zbylé body a vzpomínky, v nichž se mísí nádhera, samota a stesk, se dočtete v knížce, kterou vydalo nakladatelství Eminent.


Komentáře